Mi lehet a torkommal?

Tisztelt Doktornő! Pár napja egy hólyagszerű "valamit" véltem felfedezni a mandulám előtt, színe sárgás. Nagyon aggaszt, sűrűn előjön az aftám is mondhatni havi jelleggel. Kb 2 hete kicsit fájt a torkom is volt egy pici hőemelkedés vele, azóta a torkomat szárazabbnak érzem más jellegű fájdalmam nincs is. Szerencsére a folyadékbevitellel nincsen problémám naponta 2, 5 liter vizet megiszok. Külföldön élek és sajnos nincs itt házi orvosom sem, ugyanis ha most mennék még legalább 2 hetet várnom kellene egy bizonyos egészségügyi számra. Strepsilst szedek amióta ezt felfedeztem illetve több C vitamint, Magnéziumot és Kálciumot, rendszeresen sportolok.Tulajdonképpen nem okoz különösebb gondot a munkámban illetve nem érzek nyelési nehézséget se. Előre is nagyon köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Vakarcs Alexandra

Dr. Gerencsér Emőke válasza Mi lehet a torkommal témában

Kedves Alexandra!

Azt nem írja meg, hogy miért nézegeti a manduláit! Valamit érezni kellett, hogy figyeli!

Azt sem tudom, mit nezev a mandula előtti területnek, ezért nagyon nehéz Önnek válaszolnom.

A mandula 2 garatív között helyezkedik el, tokban. Az elölső garatív előtti terület a lágyszájpadnak a garatív és a bölcsesség fog közötti része. A hátsó garatív mögötti terület a garatfal.

Leveléből azt gondolom, hogy az elülső garatív előtt, a lágyszájpadi részen lát egy hólyagot. Ez vírusos fertőzés jele szokott lenni.

Az ismétlődő afták okát nem lehet megmondani, mert az afta valódi oka ismeretlen, ezért oki kezelése sincs. Bár nagyon fájdalmas, hisz az érzőideg végződései felett kialakuló nyálkahártya fekély, azaz az érzőideg ezen a pici területen szabadon van / mintha a fejbőrt megskalpolnák / és nagyon fájdalmas.

A fogkeféjét mindenképp cserélje le. Vannak fogkrémek, amelyek az afták megjelenését fokozzák, ezért " sensitive" fogkrémet használjon.

Önnek a levele szerint kis hólyagszerű valami keletkezik a garatmandulája előtt.

Amit eddig megpróbált, azok jók.

Azt javaslom, ne nézegesse folytonosan a torkát.

Használhat este Meridol öblögetőt.

A kis hólyagszerű valami, ami tünetmentes, nem biztos, hogy betegség jele.

Dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 05., 15:54; Megválaszolva: 2016. január 06., 18:58
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Augmentin duo szedheto e clexane kura...
Idült mandulagyulladás, reflux?
Fülnyomás érzés arcüreggyulladás...
Légszomj, állandó ásítás...
Üdvözlöm! 22 éves fiatalember vagyok ,nagyjából másfél éve küzdök ezzel a panasszal, megkeseríti minden napomat. Hiába alszok normálisan...
Száj problema
Üdvözlöm! Pár hete alakult ki a probléma igazabol nem faj csak kellemetlen és nem értem az okot! A nyelvem és a száj padláson égő érzés vagy...