Nem múló torokgyulladás

Tisztelt Doktornő! Korábban is kérdéssel fordultam Önhöz, köszönöm az akkori tanácsot, most ismét a segítségét kérném: 3 héttel ezelőtt egy egész napos szabadtéri kirándulás alkalmával valószínűleg megfáztam, torokfájást, hátracsorgó váladékot, köhögést, fájdalmas nyelést éreztem.Itthon kezelgettem (Wick, Tantum Verde) , de nem használtak, egyedül a hátracsorgó váladék érzete szűnt meg. 8 napja felkerestem a háziorvost, aki torokgyulladást mondott, és Zinnat 500mg antibiotikumot kaptam. A gyógyszert 5 napig szedtem, de úgy éreztem semmit nem javult, ezért fül-orr-gége rendelést kerestem fel. A doktornő alaposan megvizsgált (gége tükrözés stb):borsónyira két oldalt nyirokcsomó megnagyobbodott, garat-légcsőgyulladás állapított meg. Forcid Solutab 875/125mg tablettát kaptam (azt mondta, hogy valószínűleg a Zinnat nem volt kellően hatásos a baktériumra) , amelynek 14 szeméből jelenleg 8db-ot szedtem meg. Már 2 tabletta után éreztem a javulást, köhögésem csillapodott és felszakadt, náthám kezdődött, amely el is múlt, nyelési fájdalman nincsen, a nyirokcsomóimat sem érzem fájdalmasnak. Jelenleg 8 tabletta után nagyon minimális orrfolyásom és köhögésem van, illetve a piros torkom. Ugyanis a torkomban szinte semmilyen változást nem látok (piros, nyálmirigyek kissé duzzadtak) ne óriási gyulladásra gondoljon (manduláim rendben) , de azért a normálistól szerintem messze van.. Lázam egyszer sem volt, úgy gondolom, ha nem látnám, hogy milyen a torkom, akkor teljesen egészségesnek mondanám magam. Mit javasolna? Mitől lehet ez a makacs pirosság és mit tudok vele tenni (öblögeten, Tantum Verde stb hetek óta)? Lehetséges, hogy az antibiotikum utolsó napjában fog csak elmúlni ez a gyulladás? Köszönöm válaszát előre is!

Dr. Gerencsér Emőke válasza Nem múló torokgyulladás témában

Kedves Kérdező!

Nagy valószínűséggel hűléses felső léguti gyulladása volt. Az antibiotikumot szedje végig. Én azt gondolom, a pirosságot - ami már lényegében semmiféle panaszt nem okoz - nem kell kezelni és ne nézegesse! Ez csak idegesíti.

Lehet bevenni az antibiotikum mellett egy kis gyulladáscsökkentőt / mint pl. cataflam, diclofenac, advil, algoflex, stb., /

Drasztikusabb garat fertőtlenítés, ha egy dl vízbe tesz egy szem Neomagnol tablettát és azzal öblöget / nagyon rossz az íze / és véletlenül sem szabad lenyelni. Kevésbé drasztikus, ha Glycosept, vagy Phlogosol öblögetőt használ a garatpír elmúltáig.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2015. december 15., 13:02 ;Megválaszolva: 2015. december 16., 14:43
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülgyulladàs stb
Garatmandula hajszálér
Augmentin duo szedheto e clexane kura...
Idült mandulagyulladás, reflux?
Fülnyomás érzés arcüreggyulladás...