• Tikk a fülben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        3 éve hallok bugyborékolást, kattogást az egyik fülemben. Néha megszűnik, aztán ismét jelentkezik./ Hónapokig is /A hajnali órákban ébredek fel rendszeresen, aztán egész reggelig tart és még a reggeli órákban is, ritkábbna napközben Semmi elváltozást nem talált a rengeteg fülészeti és ideggyógy vizsgálat./ MR és MRA is történt/Legutóbb felmerült. hogy tikk lehet, szedek bétablokkolót és az esti órákban bevett gyógyszer rohamot vált ki hajnalban-ez a századik elmélet kb.-.De akkor miért van néha napközben is?. Elhangzott az epilepszia ötlete is, .De ez is csak találgatás.Most magnéziumot szedek este, a bétablokkolót pedig nem. De így min 80-as a pulzusom .

        WEBBeteg szakértő válasza a tikkelés a fülben témában

        Kedves Kérdező!
         
        A tikk a fülben többféle helyről eredhet. Elsősorban apró izmok (név szerint: a musculus tensor tympani vagy a musculus stapedius) összehúzódásai, másodsorban a belsőfül folyadékterének a középfül felé való időszakos "eregetése", sipolya okozhatja.
         
        1. Az első csoport esetén nincs igazi gyógymód, egyes személyek akaratlagosan tudják mozgatni ezeket az apró izmokat - emiatt azt gondolom, hogy a lelki tréning, az izomkontroll fejlesztése illetve a fülkürt átjárhatóságának elősegítése a huzat kerülésével, az éjjelente lefekvés előtt alkalmazott orrcsepp, infralámpa vagy antiallergiás kezelés formájában.
         
        2. Az Ön esetében a bugyborékolás tereli erősebben a gyanúm a második, tehát a kerek vagy ovális ablakok repedése irányába. Ennek a diagnózisa kifejezetten nehéz, hiszen csak időnként fordul elő az "eregetés". Amennyiben panaszait erős zajhatás, vagy esetleg a fület ért ütés kezdetéhez tudja kötni, valószínű, hogy ez a probléma. A diagnózis egyetlen módja a beszédértés vizsgálat gyakori (akár naponta többszöri ismétlése) - amennyiben időszakos beszédértés-küszöb változás lép fel, akkor a kerek - vagy ovális ablaki fisztula (így hívják) diagnózisa valószínű. Ebben az esetben fülműtétre van szükség, amely során a megrepedt nyílást annak fedésével zárják. Ez utóbbi műtét elvégzésére javaslom a nyíregyházi megyei kórház fül-orr-gégészetét ahol az országban először dr. Szócska János főorvos Úr észlelte ezt a betegséget és operált számos ilyen beteget. Később a pécsi fül-orr-gégeklinkáján operáltak még ilyen eseteket. Javaslom tehát ezen két hely egyikét felkeresni.
         
        Üdvözlettel: Dr. Lengyel Csongor


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-07 11:22:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 11:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: