Nyirokcsomó duzzanat és afta

Másfél hete hőemelkedést tapasztaltam (37, 7) és a bal fülem vonalában (arc, állkapocsszél) olyan érzést, mintha "huzatot kapott volna". 1 hete kb. a nyelvem bal szélén egy afta keletkezett, amit ecseteltem (Glykosept) . 6 napja tapintottam ki a bal fülem alatt közvetlenül egy apró duzzanatot, ami bizonyossá vált, hogy a "huzatot kaptam" érzés onnan ered. Gyulladás jellegű nyomó fájdalommal járt, ezért ahogy tudtam, felkerestem fülorrgégészt. Semmi egyebet nem talált a leírt problémáimon kívül vizsgálata során, náthás sem vagyok és nem fáj a torkom. Ennek ellenére Bioparox spray használatát kérte, majd Pimafucort kenőcsét "párakötéssel". Ezek ellenére a tüneteim kissé rosszabbodtak. Ekkor "lángolt" legjobban az afta. Zinnat antibiotikumot kezdtem szedni, melyre szervezetem jobban reagált, a gyulladás-meleg érzés csökkent. A tegnapi nappal (5 nap után) az afta tünetei is alább hagytak, a fájdalom eltűnt. Ugyanakkor maradt még az enyhébbé vált duzzanat (már nem makacsul kemény) és még a délutánra, intenzívebb mozgásra felszökő rendszeressé vált 37, 5 hőemelkedés. Általában 37-37, 2 még mindig kb. 10 napja. Nem tudott senki választ adni a fül orr gégészen, háziorvoson keresztül sem, hogy melyik mitől lehet, vagy bármelyik, így sajnos maradt, hogy interneten utána kezdtem olvasni. A háziorvos szerint a gyógyulási idő 1 hét, amin már túl vagyok félkezeletlenül, viszont antibiotikumos kezelés csak 2 napja tart. Az afta összefügghet a nyirokcsomó duzzanattal? Kezeléssel (antibiotikummal) mennyi idő a nyirokcsomó duzzanat gyógyulása, hőemelkedés elmúlása? Még ez utóbbiak aggasztanak, az enyhébb gyulladásérzés és a hőemelkedés, ami fennáll. Egyéb info: tartósan fogamzásgátlót szedek, valamint rengeteg stresszélmény ért a leírt időszakban, 2 hete nagyobbik gyermekemnek bakteriális mandulagyulladása volt. Válaszát köszönöm!

Dr. Tomonkó Magdolna válasza hőemelkedés témában

Kedves Kérdező!

A nyelv szélén megjelenő afta vírusfertőzés következménye. Ez fájdalommal és a helyi nyirokcsomó duzzanatával jár együtt. 1-2 hét alatt gyógyul magától, hogy mennyi a gyógyulási idő, az az immunrendszerünk állapotától függ.

Emiatt nem lett volna szükséges antibiotikumot kezdeni, de most már végig kell szedni, mivel elkezdte.

Ha gyakran ismétlődne vagy több afta is fellépne egyszerre, vírus ellenes kezelést célszerű alkalmazni. (pl. Telviran tabl)

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2013. február 18., 18:07; Megválaszolva: 2013. február 21., 08:50
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
nem múló hőemelkedés
Tisztelt hölgyem/uram! Visszatérő torokgyulladással küszködök, legalábbis amit tudok, hogy két havonta legalább visszatér a torokfájás...
Hoemelkedes
Jonapot kivanok Lenne egy kerdesem. 2 honapja allando hoemelkedesem van, 36.9-37.3 C fok. Elmentem labor-ba es nyal tenyesztes utan Staphylococcus Aureus-t...
Rejtélyes kór!
Mi az audiogram alapján a BNO kódja?
Mitől van folyamatos orrdugulásom?