Elhúzodó hőemelkedés háttere

Tisztelt Doktornő! Az alábbiak miatt kérem véleményét. 16 éves fiamnál 6-hete fennálló enyhe hőemelkedés tapasztalható, főleg délutánonként. Az első héten végtag és izomfájdalommal. Covid gyanú miatt ezért 6 hétig nem sportolt, nem járt iskolába (egyébként élsportoló), így 37,2 körüli hőemelkedései voltak folyamatosan. 6 hét után újra kezdte az edzéseket, emelett délutánra 37,8 körüli hőemelkedései is vannak.Covid teszt negatív lett. Laborleletinek fontosabb eredményeií: Monocyta 11,4 Bilirubin 35, magas AST , vérképben monocytosis, emelkedett Sebi, cmv és toxoplamsa szerológia negatív, bbv-vca negatív, ebv-vca IgG és EBNA igG pozitív, hasi UH negatív, széklet bakt, paraz, giardia antigén negatív, Gilbert kór gyanúja, kardiális troponin negatív, Anti HCV negatív, autoimmun panel RO52 pozitív, húgysav 485, anti –TPO 1300 feletti, TSH 4,58,/PC 97,5 fölött/ és FT4 18,84 /PC75-90/, kardiológiai vizsgálat negatív. További eredmények: emelkedett indirekt sebi érték normális májfunkció mellett Gilber kór gyanúja. Ro-52 pozitív, a-HCV negatív. monocitózis, és az EBNA –IgG és VCA igG pozitivitás 2-4 nónapon belül lezajlott mononucleosist igazol. Családban igazolt pajszmirigy alulműködés 12 éve, édesanyánál. 4 hétig nála is fennálló hőemelkedésemelkedések párhuzamosan a gyermekkel, gyermek ikerterstvérénél is előfordult hőemelkedés de ritkábban, és nála meg is szűnt. Kérdéseim: 1. Az eredmények alapján Ön mit állapít meg? 2. Mi lehet az oka az elhúzódó hőemelkedésnek? 3. Van –e diagnosztizált alapbetegsé az eredmények alapján? 4. Mi a Giblert kór, és fennáll –e nála? 5. Mi a mononucleosis, és ezt mit jelent pontosan? 6. A magas TPO önmagában jelent –e fennálló pajszmirigy alulműkdösét, vagy a hajlamot jelzi? 7. Jelenleg van –e pajzsimirgy probléma? 8. Mi a teendő az intenzív sportolással ez esetben, indokolt –e további felfüggesztése (élsportolóról van szó) 9. Javasol –e a szülőnél is konkrét vizsgálatokat? (jelentős eltérés nem volt, bár Euthyrox 100 as szedése mellet normál pajszmirigy értékek voltak 12 évig, a friss vizsgálat nálam is a hőemelkedés miatt, TSH emelkedést muatott, TSH 7.004, T3 3,41 T4:15,75 így endokrinológus javaslatára 25 mg-ral növelve lett a napi dózis) 10. Lehetséges, hogy egy vírus okozza a pajzsmirig érétkek emelkedését átmenetileg akár a gyermeknék, akár édesanyánál? 11. mit javasol? köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Szanyi Andrea válasza a hőemelkedés témában

Kedves Kérdező! A leletek mellett a beteg panaszai és vizsgálata együttesen szükséges a vélemény kialakításához. Az Ön által feltett kérdések száma meghaladja a Webbeteg kereteit, így megpróbálom összefoglalni a véleményemet. A Gilbert kór egy enzimhiba, panaszt nem okoz, az életminőségre nincs befolyással. Az össz bilirubin szint emelkedése és az indirekt bilirubin szint emelkedése alapján lehet igazolni. A leírtak alapján a fia EBV (mononucleosis infectiosa) fertőzésen esett át, ez hetekig, hónapokig okozhat panaszt, enyhe hőemelkedést, gyengeséget is. Amíg a hőemelkedés fennáll, intenzív sportolás nem ajánlott. A pajzsmirigy hormonszinteknél a TSH enyhe eltérést mutat, a T4 viszont normál értéktartományba esik. Az anti TPO gyulladás esetén emelkedhet meg, a többi pajzsmirigy vizsgálattal együttesen szükséges értékelni.

Kérdés: 2020. november 05., 09:45; Megválaszolva: 2020. november 08., 21:01
Kérdések és válaszok: Egyéb
irritábilis bél szindróma
visszatérő hasmenés
Fehérvérsejtszám eltérések mire...
KÖLDÖK körüli égő érzés