• Fogínysorvadást okozhat reflux?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

         Tisztelt Doktor Nő/Úr!

         59 éves vagyok és  az alábbi gyógyszereket szedem:

        1. Astrix - agyér probléma maitt, több mint 10 éve szedem

        2. Refluxon - reflux betegségre, több mint 10 éve szedem (amíg szedem hat, ha    nem rövid ídő múlva újra beteg vagyok)

        3. Tervalon - magas vérnyomás ellen, kb 4 évvel ezelőtt lettem magas vérnyomásos.(5-6 vérnyomáscsökkentőt próbáltam végig, míg ez bevált. Mindegyiktől köhögési rohamokat kaptam).

        4. Diaprel - cukoros vagyok, 2. csop., kb 3 évvel ezelőtt derült ki.

        5. Telfast - egész évben jelentkező szénanátha, textil-, tartósítószer-, virágporallergia, több mint 30 éve

        A fogínysorvadási problémám 3-4 éve jelentkezett. Szeríntem elsősorban Reflux betegségem okozta. Jól gondolom?

        Mindig rendszeresen mostam fogat. Fogínyem soha nem fájt, kívéve az utolsó években.Lyukas fogaim betömve. A fogköveket korábban rendszertelenül szedettem le, most már évente.Eddig jó minőségű fogkrémeket használtam, mamár nem tehetem, mert az összjövedelmem 27000 Ft-ra csökkent és a fenti gyógyszereket is közgyógyra kapom.

        Fogorvosom szerint a fogínysorvadásom már nem állítható meg. Csak lassítható, és ezt speciális fogkrémmel ill. szájvízzel érhetem el. Amíg tehettem, vettem is ezeket a drága szájápoló szereket. De nem használtak semmit! Jelenleg olcsóbb herbál jellegű fogkrémet és Fitorál szájöblítőt használok. Mondanom se kell, ezek sem használnak.

        Eddig három fogamat vesztettem el, s jelenleg is 4 mozog. Van amelyiket a szentlélek tartja, van ami még viszonylag,, erősen,, áll.

        Tényleg csak ennyit tehetek? Csak várjam, hogy mikor hullik ki az összes? Valószínüleg a fogam nagy része ki fog hullani?

        Köszönöm szíves válaszát:            nagyi1951

        WEBBeteg szakértő válasza a fogíny, ínysorvadás témában

        Kedves Kérdező!
        A fogínysorvadás mindig egy összetett folyamat eredménye. Befolyásolja a kor, az Ön betegségei pl: cukorbetegség, reflux, illetve az Astrix is hatással van az ínyvérzésre, az erekre. Ahogy a fogorvosa is mondta ezt visszafordítani már nem lehet, arra kell törekedni, hogy ne romoljon ez az állapot. Csontritkulás vizsgálatra kellene még elmennie, ahová beutalót a háziorvostól kaphat. Én a Parodontax fogkrémet tudnám ajánlani, de persze ( ez pénztárca függő is) csodákat ettől sem kell várni.  Sajnos nagy a valószínűsége, hogy azt a  4 mozgós  fogát is el fogja veszíteni és utána célszerű lenne pótolni a  hiányzó fogakat  hiszen, ha nem tudja megfelelően megrágni az ételt az szintén kihatással lesz a cukrára és a refluxára is.


        Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2010-02-25 11:46:19; Megválaszolva: 2010. február 25., 11:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.