Hirdetés
      • Fog tályog

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr!

         

        Kb. 3 éve felül a szemfogaimmal együtt 7 fogamra került korona. (koronák egybe lettek felhelyezve). Előtte a szemfogaim elégé befelé fordultak, de a koronák szépek, szabályosan helyezkednek el. A korona feltevése után rövid idővel a koronáknál az íny begyulladt, néha vérzik is, illetve elöl a fog felett szinte az orrlyuk alatt érintésre fájdalmat éreztem, szinte a korona feltevése utáni napoktól. A fogorvosom sem a fájdalomra, sem az ínygyulladásra nem mondott semmi megoldást. A későbbiekben hónapok teltek el, hogy nem volt fájdalom, majd kb. az elmúlt évben történt, hogy többször fájtak a korona alatti fogak, igazából általában a szemfogak, illetve néha mintha az összes fájt volna. A fájdalmak nem elviselhetetlenek voltak, és pár nap alatt elmúltak. Ilyen esett az elmúlt évben többször is volt, illetve az orrlyuk alatt továbbra is nyomásra fájt, néha lüktetett, és volt olyan is pár hónapja, hogy nem is a fog, hanem csak ott fájt. Nemrég elmentem egy új fogorvoshoz, majd szájsebészhez, akik megállapították, hogy a koronák nem zárnak rendesen, azért van az íngyulladás, illetve az orrlyuk alatt azért fáj, mert a gyökérkezelt fog nem lett rendesen gyökérkezelve, és egy tályog alakult ki. A fogorvosom a tályogot nem látta a röntgenen, de a szájsebész azt mondta azért nem mert az külső. (ez nemtudom, mit jelent). Azt javasolták, hogy vegyük le a koronákat, a tályogot műteni kell, majd a fogat gyökérkezelni. Mivel egy kisebb nőgyógyászati műtét előtt állok, azt mondták számomra, addig várhat a beavatkozás kb. 1 hónapig.

        Kérdésem az lenne, hogy ön szerint is le kell venni a koronákat, nincs más megoldás, illetve a tályog nem okozhat nagyobb bajt a következő 1 hónapban, vagy inkább ez a mütét lenne fontosabb a másikat halasszam el? Mostanában magától nem fáj, az orrlyuk alatt, de érintésre elégé, és már egy dudor is van ott.

         

        Válaszát előre is köszönöm szépen!

        Tisztelettel.: Csilla

        WEBBeteg szakértő válasza a fogfájás témában

        Kedves Csilla!

        A  legutóbbi kolléga véleményét osztom. Ha a szájhigiénéje megfelelő és mégis nagyfokú ínygyulladása van (vérzés, bizonytalan fájdalom) akkor valószínűleg tényleg a koronaszél irritáló hatása az ok. Ilyenkor legtöbbször tényleg a pótláscsere indokolt.
        Az orr alatti fájdalmának is az az oka, amit a kolléga mondott. Az, hogy melyik műtét előbbrevaló azt a két szakmának közösen kell eldönteni. vannak pl. műtétek melyek előtt a fogászati góctalanítás fontos, máskor a sorrend mindegy.
         
                                                          Remélem segítettem
                                                                                               Dr.Katona Pál
                                                                                                fogszakorvos
                                                                                     dento-alveolaris szájsebész

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-02 14:49:55; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 20:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Esetemben négy nappal ezelőtt történt egyszerre több implantátum felhelyezése a felső állcsontba. A mai napon erősebb, a foghúzásra emlékeztető fájdalmat tapasztalok. A műtét napjától kezdve fájdalom érezhetően...
        Tisztelt Doktor, Körülbelül fél éve a szájnyálkahártyán az ajkamon és a nyelvemen is megjelentek fehér, fájdalmatlan, nem viszkető foltok, melyek hol halványabb és hol erösebbek, szarusodottabb formákat öltenek. Börgyógyász...
        Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni a diagnózis felállításában az alsó fogsoromon megjelenő elszíneződéssel kapcsolatban, amennyiben ez kép alapján lehetséges. Nem dohányzom és sosem fogyasztok alkoholt. Fül-orr...
        Üdvözlöm Dr.úr Kb: 3 hete kezdődött hogy jobb alsó 5-ös fogam begyullad és fájt este. Másnapra arcom is kicsit feldagadt. ill kicsit zsibbadnak éreztem azt a régió. Mivel ez hétvégére eset ezért csak ügyeletes orvoshoz tudtam fordulni aki...
        Tisztelt fogorvos úr! Észrevettem hogy néhány alsó fogam már eléggé szuvasnak tűnik, de fogászatra csak 3 hét múlva kaptam időpontot, és addig is szeretném tudni hogy mire számíthatok. Ezért lefényképeztem az alsó fogsoromat. Ön mit...
        Üdvözlöm! Mellékeltem pár képet min a nyelvem alatt ilyen kis csíkszerű körülötte fehér és a belseje piros, ami egy pontban kapcsolódik a nyelvemhez és van belőle több méretben. Ugyan ez megtalálható a párom nyelve alatt is és a...

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés