Jamgyökér gumójának fogyasztása gátolja-e a három havonta esedékes fogamzásgátló injekció hatását?

Tisztelt Doktornő és Doktor Úr! Azért írom Önöknek ezt a kérdést, mert egy nem szokványos anomáliát szeretnék orvosi válasszal lezárni: Arról van szó, hogy sajnos pajzsmirigy alulműködés következtében történő elhízásom miatt magas vérnyomásom is van. Gyereket azonban még nem szeretnénk semmiképp (! ) a férjemmel, emiatt fogamzásgátló injekciót kapok 3 havonta. Gyógyszert és egyéb magas vérnyomás/túlsúly mellett rizikós módszerek nálam nem alkalmazhatók, a mechanikai és kémiai és természetes (pl. hőmérőzés) módszerek nem elég megbízhatók számunkra, az önmegtartóztatás pedig alapból elvetett ötlet, hiszen teljes szexuális életet kívánunk élni. Kérdésem tehát nem a fogamzásgátló módszerem helyességére irányul, azt kérem tehát, hogy vegyük alapfelvetésnek, hogy a 3 havonta esedékes injekció mint módszer adott, és a jövőben is adott lesz. Kérem vegye továbbá azt is adottnak, hogy még néhány évig biztosan nem szeretnénk gyereket. A túlsúlyom miatt viszont a táplálkozásomra nagyon oda kell figyelni. Fokozatosan kezdtem január eleje óta átállni az egészséges étrendre, melyet tornával kombinálok (heti 3-4 alkalommal 2 óra tornászás) . Nemrég olvastam egy jamgyökér-gumó nevezetű zöldségről, ami a leírás szerint a rizs és krumpli helyett köret-alternatíva lehet, elősegítve a hatékonyabb fogyást, gátolva a túlzott szénhidrát-bevitelt. Erről egyébként itt olvashatóak bővebb információk: http: //nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/jamgyoker.html Kérdésem így szól: amennyiben a linkben is hivatkozott jamgyökeret szeretném fogyasztani, abban az esetben a jamgyökér fogyasztása a terhességet elősegíteni vagy inkább gátolná? Előfordulhat-e, és ha igen milyen eséllyel, hogy ennek fogyasztása ellensúlyozza a fogamzásgátló injekció hatását, ami miatt teherbe esek nagy eséllyel? "Kompatiblis-e" a 3 havi fogamzásgátló injekcióval a jamgyökér fogyasztása, van-e rá bármilyen hatással? Kérem, minden ide tartozó fontos információt írjon le. Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza fogamzásgátlás témában

A Dioscoracae családba tartozó vad jamszgyökér (dioscorea villosa) erdetileg Észak- és Közép-Amerika atlanti vidékéről származik és ma már az egész világon előfordul. A mexikói vad jamszgyökér (dioscorea macrostachya mexicana) hatóanyagokban különlegesen gazdag és az összes jamszgyökérfajta közül ez a legalkalmasabb fogamzásgátlásra, Cabeza néven is ismert. Körülbelül hat méter magas kúszócserje, szív alakú levelei, apró zöld virága és vastag, húsos gyökértörzse van. A jamszgyökér sok napfényt és termékeny talajt igényel. A gyökereket és a gumókat ősszel szedik, ezek tartalmazzák a szteroidszaponin (primer dioszcin) , fitoszterol (béta-szitoszterol) nevű hatóanyagokat, valamint alkaloidákat, cserzőanyagokat és keményítőt. A jamszgyökér görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antireumatikus, verejték-, vizelet- és epehajtó hatású és a májra is hatással van.

Természetes fogamzásgátló, egyéb szerre nincs szükség elvileg.

Kérdés: 2012. augusztus 29., 11:06; Megválaszolva: 2012. augusztus 30., 18:53
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló tabletta csere
Fogamzásgátló
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Mi a teendő?
Fogamzásgátlás