• Macska harapással kapcsolatban kérdeznék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 2011. 06. 20-án macska harapással kapcsolatos kérdést küldtem, de válaszában a macska karmolásra tért ki, harapásra nem, ezért kérdésemet ismét elküldöm. Válaszát köszönöm! "Tisztelt Doktornő/Úr! Az elmúlt héten Horvátországban nyaraltam, ahol megharapott egy kóbor macska. Az állat fiatal és szelíd, barátságos volt, minden előzmény nélkül sebezte meg a felkaromat (talán csak játékból?). A sérülés után nem mentem azonnal orvoshoz, csak vizes zsebkendővel lemostam a sebet, ami nem volt mély, leginkább egy karmoláshoz hasonlított. A harapás óta már több mint 2 nap telt el, a seb szépen gyógyul, csak egy kis karcolás látszódik, duzzanat, pirosodás, fájdalom nincsen. Most tudtam csak felkeresni az orvost, aki elmondta, hogy tetanuszt kellett volna kapnom, de mivel a harapás óta már sok idő telt el, már nem adja be. Közben rákerestem az interneten a macska harapás okozta fertőzésekre és nagyon megijedtem. Ön szerint mekkora esélye van annak, hogy súlyosabb fertőzést kapjak el az állattól, illetve milyen tünetekre kell odafigyelnem, mi ezek után a teendő? Válaszát előre is köszönöm! "

        WEBBeteg szakértő válasza a fertőzés témában

        Kedves Kérdező ! Valóban macskakarmolásról írtam, de leírásában Ön is említette, hogy inkább karmoláshoz hasonlított. Fertőzés szempontjából a két betegséggel harapás útján ugyanúgy lehet fertőződni. Az 1 cm-nél mélyebb, szakított, zúzott seb esetén tetanusz elleni oltást kell adni a sérülést követően minél előbb, de mindenképpen egy héten belül. Leírásából úgy tűnik, hogy csak felületes seb keletkezett, ilyenkor nem feltétlenül szükséges a tetanusz elleni oltás.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 22., 18:06; Megválaszolva: 2011. június 23., 21:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés