• Lyme, Pajzsmirigy vagy...?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Orvos Szakértők!

        A véleményüket szeretném kérni!

        Édesanyámat 5 évvel ezelőtt megcsípte egy fertőzött kullancs. Sajnos ő is halogatta az orvoslátogatást és az akkori háziorvosuk sem ismerte fel a fertőzést a tünetek alapján (a jellegzetes "gyűrűs" kiütéssel bőrgyógyászhoz küldte), így 3 hónap késéssel kapta meg a szokásos, 1 hónapig tartó antibiotikumos kezelést. 1 évvel később azonban szokatlan és fájdalmas tünetek jelentkeztek nála, amelyek azóta hozzávetőleges rendszerességgel kínozzák!  
        Gyengeséggel kezdődik (elmondása alapján jártányi ereje sincs), majd erős idegfájdalom jelentkezik a fogsoránál, amely ide-oda cikázva, hol a jobb, hol a bal oldalon jelentkezik (több fogát is kihúzták emiatt, bár a fogorvos szerint a fogainak semmi baja). Ezt követően "kifakad" a szája, majd lázérzet, hidegrázás következik, végül bedagad az arca, hol az egyik, hol a másik, hol mindkét oldalon. Az utóbbi időben ilyenkor már fulladásra is panaszkodott! Mindez 1-2 hétig tart, majd 3-4 hónap tünetmentes időszak után újrakezdődik!  
        A jelenlegi háziorvos a Lyme-kórt kizárta, mondván, hogy akkor már lebénult volna, fogorvoshoz küldte. De járt már nőgyógyászaton, belgyógyászaton, fül-orr-gégén, idegygógyászaton... Egy "véletlen" ultrahangvizsgálat során több, 5-6 mm-es göböt találtak a pajzsmirigyén (nem volt ráírva a beutalóra a vizsgálat tárgya, édesanyám pedig véletlenül a pajzsmirigyet mondta be nyirokcsomók helyett). Ennek ellenére a háziorvos szerint minden lelete negatív, semmi baja, ne idegeskedjen!  
        Az utóbbi 1 évben már 15 kg-ot fogyott és ez a folyamat még folytatódik! Étvágya nincs, egyetlen harapás gyümölcstől "kilyukad" a gyomra... És az eddigi tünetek kiegészültek térdfájással.
        Nem lehetséges, hogy mégis a Lyme-kór okozza a panaszait?! Esetleg a göbök a pajzsmirigyén?!

        Kérem segítsenek! Mi lehetne a következő lépés?

        Válaszukat előre is köszönöm!

        Tisztelettel

        *Agnese*

        WEBBeteg szakértő válasza a Lyme-kór témában

        Kedves kérdező!
         
        A leírtak alapján lehet édesanyjánál nem zárható ki a Lyme-kór késői formája. Erre vannak szerológiai laborvizsgálatok. Infektológiai szakrendelés felkeresését javasolnám.
        A pajzsmirigyben talált ilyen apró göbök teendőt nem igényelnek.
         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

        Kedves Kérdező!

        Lehetséges, hogy a panaszait, vagy azok egy részét a Lyme kór okozza, kizárni a Lakos prof. (www.lyme.hu) rendelésén lehet, a speciális vizsgálatok és nagy tapasztalat segítségével.

         

        Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor, infektológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-27 16:11:53; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 07:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: