Lyme, Pajzsmirigy vagy...?

Tisztelt Orvos Szakértők!

A véleményüket szeretném kérni!

Édesanyámat 5 évvel ezelőtt megcsípte egy fertőzött kullancs. Sajnos ő is halogatta az orvoslátogatást és az akkori háziorvosuk sem ismerte fel a fertőzést a tünetek alapján (a jellegzetes "gyűrűs" kiütéssel bőrgyógyászhoz küldte) , így 3 hónap késéssel kapta meg a szokásos, 1 hónapig tartó antibiotikumos kezelést. 1 évvel később azonban szokatlan és fájdalmas tünetek jelentkeztek nála, amelyek azóta hozzávetőleges rendszerességgel kínozzák!  
Gyengeséggel kezdődik (elmondása alapján jártányi ereje sincs) , majd erős idegfájdalom jelentkezik a fogsoránál, amely ide-oda cikázva, hol a jobb, hol a bal oldalon jelentkezik (több fogát is kihúzták emiatt, bár a fogorvos szerint a fogainak semmi baja) . Ezt követően "kifakad" a szája, majd lázérzet, hidegrázás következik, végül bedagad az arca, hol az egyik, hol a másik, hol mindkét oldalon. Az utóbbi időben ilyenkor már fulladásra is panaszkodott! Mindez 1-2 hétig tart, majd 3-4 hónap tünetmentes időszak után újrakezdődik!  
A jelenlegi háziorvos a Lyme-kórt kizárta, mondván, hogy akkor már lebénult volna, fogorvoshoz küldte. De járt már nőgyógyászaton, belgyógyászaton, fül-orr-gégén, idegygógyászaton... Egy "véletlen" ultrahangvizsgálat során több, 5-6 mm-es göböt találtak a pajzsmirigyén (nem volt ráírva a beutalóra a vizsgálat tárgya, édesanyám pedig véletlenül a pajzsmirigyet mondta be nyirokcsomók helyett) . Ennek ellenére a háziorvos szerint minden lelete negatív, semmi baja, ne idegeskedjen!  
Az utóbbi 1 évben már 15 kg-ot fogyott és ez a folyamat még folytatódik! Étvágya nincs, egyetlen harapás gyümölcstől "kilyukad" a gyomra... És az eddigi tünetek kiegészültek térdfájással.
Nem lehetséges, hogy mégis a Lyme-kór okozza a panaszait?! Esetleg a göbök a pajzsmirigyén?!

Kérem segítsenek! Mi lehetne a következő lépés?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel

*Agnese*

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza Lyme-kór témában

Kedves kérdező!

A leírtak alapján lehet édesanyjánál nem zárható ki a Lyme-kór késői formája. Erre vannak szerológiai laborvizsgálatok. Infektológiai szakrendelés felkeresését javasolnám.

A pajzsmirigyben talált ilyen apró göbök teendőt nem igényelnek.

Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Kedves Kérdező!

Lehetséges, hogy a panaszait, vagy azok egy részét a Lyme kór okozza, kizárni a Lakos prof. (www.lyme.hu) rendelésén lehet, a speciális vizsgálatok és nagy tapasztalat segítségével.

Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor, infektológus

Kérdés: 2009. április 27., 16:11; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 07:45
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
PostCovid véreredmény eltérés
Lehet poszt-COVID?
Nemi herpesz
Elég-e a koronavírus elleni...
3 éve hőemelkedés