Terhesség - Lyme kór

Tisztelt Doktornő! Egy kellemetlen bőrtünet miatt szeretném a segítségét kérni. 11 hetes terhes vagyok, és kb. 2,5 hete megjelent egy elég nagy kiterjedésű folt a bal lábamon (kb. 5 cm átmérőjű) , csatoltam róla képet. Még a terhességet megelőző 1-2 hónapban két kullancsot sikerült összeszednem, de rövid időn belül észrevettem, az elsőt sajnos valószínűleg csak másnap, az már eléggé megkapaszkodott a hasamon, és minimális bőrpírt okozott. Házilag távolítottuk el, a szívókája picit bennmaradt, de 1-2 héten belül kilökődött, és a kiszedéstől számítva Betadine-nal kenegettem napjában többször a helyét, kb. 2 hétig. Azt követően pár hét múlva ismét sikerült egy kullancsot összeszednem a bal vádlimon, de azt valószínűleg nagyon hamar vettem észre, mert még alig kapaszkodott meg, azt nyom nélkül sikerült eltávolítani, és annak a helyét is több napig fertőtlenítettem elővigyázatosságból, orvoshoz nem mentem velük, lehet, nem ártott volna egy oltás. Közben, már a terhesség alatt, kb. a 2-3. héten egy kirándulás során megcsípett valamilyen rovar, lehetséges, hogy pók volt, 3 csípés volt közel egymáshoz, szintén a bal vádlimon, amit természetesen első reakcióként megvakartam, és egy elég nagy kiterjedésű, összefüggő folt lett belőle, amit akkor még Fenistillel kentem, mert nem tudtam, hogy terhes vagyok. Az nagy vonalakban tűnt el, halványan olykor látszik a nyoma, és attól számítva a jobb oldali irányban jelent meg ez a nagy kör alakú folt a bal lábamon,a peremén viszketéses tünetekkel, de próbáltam nem nyúlni hozzá, a közepén egyelőre nem láttam piros pontot, illetve a bal térdem bal oldalán is van egy kisebb, de viszonylag egybefüggő piros folt. Kamillás borogatással próbálkoztam pár napja, ami időnként picit elhalványítja a foltot, de természetesen ez teljesen nem megnyugtató, ha belső fertőzésről van szó. Terhesség miatt egyébként a héten voltam laborban, az első eredményem van még csak meg, ott a TSH-értékem volt magas (10-esre ugrott fel, két hónappal ezelőtti laboreredményben teljesen normális volt, akkor felfázás miatt küldtek laborba) , de endokrinológián voltam, és kaptam plusz vitamint a héten, addig csak egyféle vitamint szedtem, kiderült, hogy kevés volt a babának és a szervezetemnek. Más kiugró eredményt nem hozott a mostani leletem. Esetleg szüksége lenne valamilyen értékre az eredményből? Egyelőre a Lyme-kór gyakori tünetei közül maximum fáradékonyságot éreztem, de azt kiválthatja a terhesség is nagy valószínűséggel, viszonylag az elejétől voltak terhességi tüneteim. A csatolt kép és a leírtak alapján feltételez Lyme-kórt? Javasol további vizsgálatot a bőrtünet miatt? Előre is nagyon köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: egy kismama

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bodnár Edina válasza lyme-kór témában

A kép alapján nagy valószínűséggel Lyme-kórja van, amit antibiotikummal (penicillin származékkal) kezelni kellene! A kullancscsípéstől számított 6-8 hét múlva érdemes Lyme-szerológiára vért venni.

Kérdés: 2020. augusztus 20., 14:32; Megválaszolva: 2020. augusztus 25., 12:56
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Lyme kór és a candidiasis

Üdvözlöm Doktor Úr/Nő!

Én egy 30 éves nő vagyok, aki átesett kisebb-nagyobb nőgyógyászati műtéteken (petefészek...

Lyme-kór

 

Tisztelt Doktor Úr-vagy Nő!

A bőrgyógyász úgy itélte meg, hogy lehetséges hogy a kerek bőr pir

kullancstól van.. Az...

Bőrelváltozás kézfejen
Tisztelt Doktornő! Kérem nézze meg a csatolt képet a kézfejemen található elváltozásról! Ez vajon gomba, vagy valami más? Mivel...
Vénagyulladás
Tisztelt érsebész orvos Rendszeresen kapok kemoterápiát fluorouracillal, van benne 48 órás infuziós pumpa is. A infuziós branül környékén...
Pattanás a herezacskón
Tisztelt Doktornő! A herezacskómon kb. rizsszemnyi sárga színű "pattanás" jelent meg mostanában. Kb. 2 hete vettem észre,nem fáj,nem...