• Mit lehet elkapni a strandon?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A strandon a vízből és a wc-ről milyen betegségeket lehet elkapni?

        WEBBeteg szakértő válasza a fertőzés témában

        Uszodában, strandon leggyakrabban vírusos kötőhártya-gyulladást, illetve gyomor-bélrendszeri betegségeket (hasmenéssel, hányással járó virális vagy bakteriális fertőzéseket) lehet elkapni.

        Elvileg a hüvelygomba és a nemi betegségek közül a trichomoniasis is elkapható. A hüvelyi candidiasis sok problémát okozhat, erről azonban tudni kell, hogy nem annyira direkt fertőzés, mint inkább a kedvező körülmények játszhatnak szerepet a gombás fertőzés kiújulásában. Az uszodai körülmények ugyanis hozzájárulhatnak a hüvely pH-jának, ezáltal a normális mikroflórának a megváltozásához és így az addig csendesen jelen lévő Candida szaporodásnak indulhat. Ugyanígy kedvezhet a gombák szaporodásának, ha a vizes fürdőruha túl sokáig marad fent. Érdemes úszás után zuhanyozni és száraz alsót venni.

        A modern vizes sport- és szórakoztató központokban szigorú és ellenőrzött higiénés előírásoknak kell megfelelni, ami a direkt fertőzések esélyét minimalizálja.

        Dr. Gócs Viktor  infektológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-20 00:26:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 07:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: