tetanusz

tisztelt dr Juhász Csaba! a háziorvosom azt mondta hogy a tetanusz oltást a sérülés után közvetlen be kellett volna adni, igy szerinte felesleges mert nem használ! ön szerint? köszönettel:sylke

WEBBeteg Szakértő válasza tetanusz témában

Kedves Sylke!

Valóban, a sérülést követő 24 órán belül a legideálisabb a Tetanus elleni védőoltást beadni, ha 5 éven belül ön nem kapott már. Mégegyszer, az ön sérülése nem gyanús Tetanus fertőzésre a korábbi leírása alapján. A földdel való szennyeződés miatt írtam, hogy érdemes beadatni, mert ártani nem árt, viszont a fertőzés lappangási ideje 3nap-2 hét általában, de enyhébb fertőzés esetén 15 hét is lehet. Minél rövidebb a lappangási idő, annál súlyosabb a kórkép, és ennek ellenkezője is igaz. Általában a mély, szúrt sebek és a kifejezetten szennyezett, nagy kiterjedésű sebeket elszenvedő sérültek vannak a fertőzés kockázatának kitéve.

Dr. Juhász Csaba

Kérdés: 2008. szeptember 09., 20:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 08:53
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Tetanusz oltás még érvényes e?
Tisztelt Sarkady Adrienn doktor nő, Húsvét vasárnap összevesztek a kutyáink (2db 6kg-os kistestű kutyák) és én rosszul választottam szét őket...
Tetanusz injekció utáni fájdalom
Kedves Doktor úr/nő! Két nappal ezelőtt kaptam tetanusz elleni védőoltást és a karom egyre jobban fáj, nem tudom úgy felemelni, hogy ne okozzon...
Tetanus fertőzés?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kb. 1 hónappal ezelőtt egy kutya megkapta a bal lábamat (alsó rész belül boka fölött 10cm) , jelentéktelen sebnek tűnt...
Tetanol
Tisztelt Doktor Nő/Úr!   3hét alatt két tetanusz védőoltás milyen problémát okozhat? Esetleg éleveszély? Köszönettel Furka László
Egészséges ember széklete is okozhat...
Tisztelt Dr! Egy igen szerencsétlen eset miatt írok. A kérdés teljesen komoly, bár leírva talán nem annak tűnik. Dugulást szereltem a WC lefolyó...