• Tetanusz oltás még érvényes e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Sarkady Adrienn doktor nő, Húsvét vasárnap összevesztek a kutyáink (2db 6kg-os kistestű kutyák) és én rosszul választottam szét őket, így az egyik megharapta a bal kezemen levő kisujjamat. Elég erősen ráharapott, aznap be is dagadt és kicsit szivárgott a vér. A sebet a biztonság kedvéért higított Betadinnal lekezeltem. Mára csak egy picike varr emlékeztet az incidensre és ha megszorítom a kisujjamat érzékeny. 2011 áprilisában kaptam tetanusz elleni védőoltást legutóbb rókaharapás végett. Szeretném megkérdezni, hogy ez az oltás még védelmet jelent e számomra tetanusz ellen? Őszinte leszek, eddig nem is foglalkoztam a harapással, nem ez az első eset a munkámból kifolyólag, csak valamiért szöget ütött a fejembe ... Egy kicsit zsibbadt a bal kezem és néha esténként a jobb lábam vádlija görcsöl. És az utóbbi két napban enyhe nehézlégzésem is van. Elég furcsa, kicsit olyan mint amikor izgul az ember és elakad a lélegzete. Főként amiatt is érdekel, mert van egy 10 hónapos kislányom aki este még szopizik. Nem szeretnék átadni neki semmit. Szeretném megkérdezni, hogy jogos az aggodalmam, vagy csak túlreagálom a helyzetet? Köszönöm szépen a segítséget!

        Dr. Sarkadi Adrien válasza a tetanusz témában

        Kedves Kérdező! Tetanusra gyanús sérülésnek a szakmai irányelvek szerint az 1 cm-nél mélyebb, szakított, roncsolt, szövetelhalást is mutató sebeket tekintjük. A szabályosan alapimmunizált és emlékeztetı oltásban is részesült egyének az utolsó oltástól számított 10 éven belül tiszta, tetanusz fertızésre nem gyanús, nem mély sérülései semmilyen specifikus prevenciót a sebellátáson túl nem igényelnek. Amennyiben a sérülés súlyos, a seb erısen szennyezett, ha a fejre lokalizálódik, ha a sérültnek jelentıs vérvesztése, ill. kombinált sérülése van, passzív antitetanusz immunglobulint szükséges adagolni, ha a sérült tetanusz elleni aktív immunizálásban nem részesült, vagy az utolsó oltás óta több mint tíz év telt. Ha a sérült utolsó tetanusz elleni védıoltása óta több mint öt év telt, egyidejűleg aktív immunizálásban is kell részesíteni. Sebének jellegzetességeit mindenek előtt az észlelő orvos tudhatja értékelni, és mindaz alapján, amit lát, eldönteni, mire van szükség. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos


        Kérdés: 2020. április 21., 17:09; Megválaszolva: 2020. május 13., 15:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: