Krónikus betegség esetén melyik koronavírus elleni vakcinát válasszuk?

Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni az édesanyám számára legmegfelelőbb vakcina kiválasztásában. Édesanyám 68 éves, myelodysplasiás syndroma-ja van, a legutolsó vérvételi eredménye alapján a fehérvésejt száma 3 körüli érték volt, míg tudomásunk szerint a referencia érték 4-es (gyógyszert nem szed rá) . A betegség következtében az immunrendszere a normálisnál gyengébb, ezért félünk a koronavírus elleni oltásoktól az esetében. Néhány évvel ezelőtt beadatta magának az influenza elleni védőoltást, amelyet követően annyira beteg lett, mintha elkapta volna a betegséget, így azóta nem oltatja be magát, és ez alapján a tapasztalat alapján pl. a kínai Synopharm vakcinától tartunk, mivel úgy tudjuk hasonló alapon működik, azaz elölt vírust juttatnak a szervezetbe. Abban kérem szépen a segítségét, hogy Ön szerint édesanyám betegsége esetében mely vakcina lehet a legmegfelelőbb, amelynél a legkisebb a kockázata valamilyen negatív hatásnak? Előre is nagyon köszönjük válaszát.

Dr. Pék Tamás válasza vakcina témában

Tisztelt Kérdező!

Az oltás utáni reakciók azt jelzik, hogy a szervezet kölcsönhatásba lépett a bejutatott anyaggal. Szerintem valamennyi oltás használható, mert a betegség elkapása nagyobb kockázattal jár, mint az oltási reakció.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. március 11., 16:56; Megválaszolva: 2021. április 03., 19:50
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Koronavírus terjedése
HPV Otthoni kezelése
Veszettség kockázata
Megszúrt egy vércukor mérő tű.
COVID-on átesett, majd 3x oltott beteg...