• Kullancs csípés okozta betegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Július 11-én megcsípett egy kullancs. Apró méretű volt és maximum 4 órát volt bennem. A csípésen nem látható semmi elváltozás, azonban július 23-án belázasodtam. A lázam nem ment szinte soha 38 fok fölé, jellemzően 37 és 38 fok között mozog. 23-án, 24-én és 25-én is délután 4-6 óra között lázasodtam be és ez estig kitartott, másnap reggelre mindig elmúlt. Ezen kívül még a fejem fáj, időnként szédülök, a gyomrom érzékeny és a nyelvemen fehér lepedék van. Az érdekelne, hogy ez lehet- e valamilyen kullancs okozta betegség? Tudni kell, hogy 18-val bezárólag erős antibiotikumot szedtem két hétig és megerőltető egész napos fizikai munkát végeztem, így az immunrendszerem is legyengülhetett és akár el is kaphattam valamit, ezért vagyok bizonytalan. Azt is szeretném megkérdezni,hogy esetleg vérvétellel kimutatható-e és mit kellene nézetni. Előre is köszönöm a válaszát!

        Dr. Sarkadi Adrien válasza a Lyme-kór témában

        Kedves Kérdező! A Lyme-kórnak ilyen korai szakaszban ritkán jelentkeznek az Ön által felsorolt aspecifikus tünetek, ha kullancstól elkapott betegségre kell gondolni, inkább a kullancs encephalitis jöhetne szóba, de ugyanúgy sok egyéb más egyszerű vírusfertőzés is megfelelhetne az Ön által leartíknak. A Lyme-kór kórkozójára specifikus vérvétel a csípés időpontja után 6-8 héttel lehet esedékes, korábban álnegatív eredményt kaphat, mert ennyi idő szükséges az antitestek kimutathatóságához. Amennyiben bőrtünet nem volt és bizonytalan eredetűek az Ön által felsorolt tünetek, ezt a szerológiai vizsgálatot majd érdemes lehet elvégeztetni, de ügyeljen rá, hogy csak hozzáértő szakorvos értékelje az eredményeket! Addig is tartsa a kapcsolatot Háziorvosával a zajló betegsége ügyében! Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus


        Kérdés: 2019. július 26., 11:00; Megválaszolva: 2019. augusztus 06., 10:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        két napja vettem észre a képen látható piros foltot