Vérvétel gumikesztyű nélkül

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Azután szeretnék érdeklődni, hogy hordoz-e bármiféle fertőzési kockázatot (és ha igen milyen betegségek jöhetnek szóba) , hogyha a vérvételt végző orvos nem húz gumikesztyűt a vérvétel során? A tűt előttem bontotta ki, aztán kicsit megtapogatta a vénám, majd lefújta fertőtlenítővel. Látszólag a keletkezett sebhez nem ért hozzá, és a tűhöz sem, de mégis nyugtalanít az egész. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza vérvétel témában

Tisztelt Kérdező!

A gumikesztyű általában a beavatkozást végzőt védi, amennyiben tűszúrásos baleset történik, akkor a gumikesztyű felfoghatja a kórokozó egy részét. A fertőzési kockázat a beavatkozást végzőnek nagyobb (pl. HIV, HCV, HBV) .

Vérvételhez nem steril kesztyűt szoktak használni, azon ugyanolyan baktériumok lehetnek, mint közvetlenül a kezen.

Tisztelettel:

Kérdés: 2017. június 19., 19:13; Megválaszolva: 2017. június 25., 12:18
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
STD lelet értelmezése/kérdések
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Covid teszt oltás előtt