• Vérvétel gumikesztyű nélkül

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Azután szeretnék érdeklődni, hogy hordoz-e bármiféle fertőzési kockázatot (és ha igen milyen betegségek jöhetnek szóba), hogyha a vérvételt végző orvos nem húz gumikesztyűt a vérvétel során? A tűt előttem bontotta ki, aztán kicsit megtapogatta a vénám, majd lefújta fertőtlenítővel. Látszólag a keletkezett sebhez nem ért hozzá, és a tűhöz sem, de mégis nyugtalanít az egész. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Pék Tamás válasza a vérvétel témában

        Tisztelt Kérdező! A gumikesztyű általában a beavatkozást végzőt védi, amennyiben tűszúrásos baleset történik, akkor a gumikesztyű felfoghatja a kórokozó egy részét. A fertőzési kockázat a beavatkozást végzőnek nagyobb (pl. HIV, HCV, HBV). Vérvételhez nem steril kesztyűt szoktak használni, azon ugyanolyan baktériumok lehetnek, mint közvetlenül a kezen. Tisztelettel:


        Kérdés: 2017. június 19., 19:13; Megválaszolva: 2017. június 25., 12:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: