Injekció/vérvétel utáni rosszullét

Kedves Doktor Nő/Úr, már fiatalabb koromban is rosszul voltam a tű/vér látványától, a vérvételtől/oltástól. Legutóbb 2-3 éve voltam keményítő terhelésen és vérvételen emésztési zavarok miatt, ott kissé megkínoztak és van aki szerint pszichés alapon főként emiatt lehetek rosszul. Nemrég voltam vérvételen egy magán klinikán, minden nagyon szuper volt kényelmes rattan fotel ami ránézett egy csobogó kis tóra meg borostyánnal befutott falra, szóval minden adott volt hogy ne lássam a zavaró tényezőket és eltereljem a gondolataimat, alig éreztem hogy megszúrt a doktornő és pár pillanat múlva már végeztünk is, ledöbbenve dícsértem hogy szinte semmit nem éreztem, majd kimentem a pulthoz fizetni és percek múlva hirtelen elkezdett hányingerem lenni, a felső testem főként a mellkas és csípő közti rész verejtékezett, mindkét kézfejem elhűlt.. rögtön hanyatt fektettek és felhelyezték a lábam egy párnára és kis idő múlva jobban lettem, most ugyanez volt a helyzet a covid 19 oltásnál is, kijöttünk párommal, minden úgy tűnt rendben van, beszélgettünk, nevetgéltünk és pár perc után az előbb leírt tünetek. Családban van aki szerint ez nem normális és kezeltetnem kéne, én eddig úgy voltam vele, hogy ez normális, valaki bírja és van aki nem. Nem tudom van e jelentősége, hogy egyébként alacsony a vérnyomásom, semmi egészségügyi problémám nincsen, a gyomor problémámra 3 orvos se tudott biztosat mondani csak hogy vélhetően a stressz lehetett, az egyik emésztő enzim értékem volt alacsony amit azóta gyógyszerekkel helyre állítottak, egyébként ultrahang, labor, hormonvizsgálat, allergia teszt, széklet/vizelet vizsgálat, helicobacter egyik sem mutatott semmit. Továbbá nem tudom plusz információt jelent e, hogy rosszul vagyok (émelygés/hányinger) ha: 1, ömlik a vér, de ha csak vágás és vérzik akkor nem 2, ha én vagy más mesél "szaftosabb" történetet tű/vér kapcsán 3, ha látok embereket akiket oltottak/vért vettek és karon tarják a vattát 4, akkor is elfordulok/félrenézek ha a kutyámat viszem oltásra azonban hidegen hagy a fecskendő vagy tű látványa, ha például otthon a fiókban látom vagy megfogom. Idővel ahogy öregszik az ember elkerülhetetlenek a vizsgálatok és nyilván a vérből lehet a legtöbbet megtudni az emberi test állapotáról, és ha van megoldás az esetemre akkor szeretnék tenni érte, mert a közeljövőben szeretnénk párommal babát és ott biztosan számíthatok pár vizsgálatra =D Előre is köszönöm a segítséget =) Szép napot és jó egészséget kívánok! Üdv.: Andi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza vérvétel témában

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben önt is elkezdte zavarni ez a helyzet (és nem csak a rokonok nyomására foglalkozna vele) érdemes lehet több fronton kezelni a helyzetet. Mivel ahogy írta alacsony a vérnyomása, ez esetben fiziológiásan is előfordulhat ilyen rosszulléti reakció, amit leírt. Ezért szoktuk azt tanácsolni, hogy vérvétel előtt akár fél l. vizet igyon meg a páciens, vérvétel után pedig üldögéljen még 10-15 percet minimum vagy akár többet is, hirtelen ne kezdjen mozgásba. Továbbá szokták szeretni az ügynevezett Emla tapaszt vagy gélt, ami tőlünk nyugatra bevállt és rendszeresen használt készítmény. Ez egy helyi érzéstelenítő és direkt a vérvételhez, esetleg injekciós készítményekhez lehet használni.

Amit a levelében leírt kellemetlen, kapcsolódó undort rosszulétet kiváltó fóbiás jellegű helyzeteket illeti, érdemes lehetne pszichoterápiával kezelni, elképzelhető, hogy van a háttérben egy olyan gyermekkori, koragyerekkori élmény, amit feltárva és kezelve, ezek a helyzetek nem okoznak majd ilyen problémát a későbbiekben, és a maga számára kezelhetővé válnak.

Kívánom, hogy megtalálja a maga számára legmegfelelőbb segítséget.

üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. június 02., 16:14; Megválaszolva: 2021. június 03., 11:44
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Labor lelet
HPV elleni GARDASIL 9 oltás
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A 13 éves unokámmal kapcsolatban kérdezem, hogy szükséges-e a HPV elleni GARDASIL9 oltás? Nagyon szélsőséges véleményeket...
Vércukor mérés kétszer -...
Laboreredmény