Nemibetegség

Tisztelt Orvos! Nehezemre esik a téma, ezért is írok Önnek. Kérem ha lehetséges megértését. Több, mint egy éve létesítettem prostituálttal szexuális viszonyt, mely során az óvszer teljes egészében szétszakadt. Nyilván a megfelelő tanács minél több szűrő vizsgálat megtétele. Pszichológiai betegségem okán, ez nagyon nehezemre esik, különösen az STD ahol ha jól tudom nemi szerven történik, mintavétel. Nincs komolynak vehető panaszom, úgy gondolom, ám annál aggodalmaskodom vagyok. Egy-két alkalommal volt seb nemi szervemen, de ez inkább fizikai behatás tudható be, általános váralvadásos sebhely volt, nem fekélyes vagy más, ami betegség jele ként feltételeznék. Illetve évente pár alkalommal szúró vizelés érzet, esetenként merevedés idején. Ezt inkább táplálkozásra vezetném vissza. Kérdésem a következő, esetemben ilyen tünetekkel mi tanácsolható? Nagyon kicsi a megfertőzés esély, ha jól gondolom, ha mégis rátudnám szánni magamat STD is feltétlen szükséges vagy vérvételes szűrés is teljes megnyugtatást adhat-e? Az ilyen vérvételes a HIV-et szűri feltételezem, ezt kellene vizsgálni vagy vannak még más ilyen tünet nélküli fertőzések, amik miatt komolyan aggódnom kellhetne? Vérvételes szűréseket nem ott, a bőrgyógyászati osztályokon végzik ahol az STD szűréseket? Köszönöm válaszát, megértését.

Dr. Pék Tamás válasza STD témában

Tisztelt Kérdező! HIV szűrést anonym módon több helyen végeznek, pl. bőrgyógyászatokon az STD ambulanciánkon, vagy az Országos Epidemiológiai Központban, stb. A szexuálisan terjedő betegségek diagnosztikájában a látott klinikai kép a mérvadó, ilyenkor egyéb vizsgálat gyakran nem is szükséges. A nemi szervről, mintavétel, különösen tünetmentes esetben nem jön szóba. Vérvétellel ki lehet mutatni bizonyos kórokozók elleni ellenanyagot, még akkor is ha éppen ennek nincs látható jele. Ugyanakkor annak az esélye, hogy megfertőződött elég csekély! Tisztelettel:

Dr. Pék Tamás
Dr. Pék Tamás infektológus szakorvos
Megválaszolva: 2016. augusztus 01.

Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek

Std szűrés eredménye
Tisztelt Doktor Úr! A minap elment std szűrésre. A labor lelet alapján a hiv1 hiv2 anittest értéke 0,29. A megjegyzés: negatív, amennyiben a lehetséges...
STD lelet értelmezése/kérdések
Tisztelt Doktornő! Védekezés nélküli aktus után 6-7 héttel elmentem egy STD vérvételes szűrésre, mert a nyakamnál fájtak a nyirokcsomóim, fájt a torkom,...
Gardenella, BV, el nem mulo panaszok
Tisztelt Doktorno/Doktor Ur! Evek ota probaljuk a cimben szereplo problemat gyogyitani, antibiotikum, kulonbozo restore meg lactotermekekkel, sajnos...
Alkalmi szex
Hosszabb ideje nincsen tartós kapcsolatom, így szeretnék alkalmi partnerrel (örömlány) kapcsolatot létesíteni. Normál és orális szex is óvszerrel történne. A...
STD szűrés - ingyenes?
Kedves Dr. Árki Ildikó! Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy pár napja elmentem a nemibeteg gondozóba a kis településemen. Közöltem, hogy STD szűrésen...
Prostituálttal létesítettem szexuális...
Tisztelt Doktornő! 3 napja egy prostituálttal létesítettem szexuális kapcsolatot. Védekeztem azonban otthon tusolás közben vettem észre, hogy valószínűleg az...