Helicobacter pylori

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem a következő: a helicobacter pylori évekig képes-e életben maradni egy tárgyon, és fertőzni. Úgy tudom, hogy vannak baktériumok, amelyek képesek száraz körülmények között is túlélni. A kérdés oka elég bizarr. Korábban egy súlyos betegnél használt gumilepedő rosszul lett annak idején elmosva, és csekély, de egyértelmű székletnyomok látszottak rajt, amikor hat év után előkerült, természetesen már teljesen szárazan a szekrényből. A gyerek a szájához értette mielőtt el tudtam volna kapni. Remélem meg nem nyalta, de nem láttam pontosan. Tudom, hogy más baktérium is szóba jöhet, de engem most kimondottan a fenti baktérium kockázata érdekel. Tehát kérdésem, hogy remélhetem-e, hogy hat év alatt elpusztult a helicobacter, amennyiben persze volt az eredeti szennyeződésben, de tegyük fel volt, mivel ezt nem tudhatjuk, és a lakosság nagy részénél ez előfordul. Köszönöm szíves válaszát K.Piroska

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Lakos András válasza fertőzés témában

Még az sem biztos, hogy a széklettel ürülő helicobacter életképes. A fertőzés emberről emberre csak szoros családi kontaktus esetén terjed, egyébként a populáció nagy része fertőződik. A környezetünkben mindenütt (vízben, talajban) előfordul a kórokozó. A gumilepedő, mint fertőzőforrás lehetősége valószínűleg nulla.

Kérdés: 2015. március 19., 00:23; Megválaszolva: 2015. március 19., 07:49
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Covid vakcináció
Echinacea cseppek és Pfizer oltás
Mikor képződnek antitestek?
Sztrók utáni Covid vakcina felvétel
Két oltás egymás után