HPV vírus - Mennyi az esélye, hogy elkaphatta?

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Másfél évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam HPV vírust, ha jól emlékszem 31 -est, ami a 3 veszélyes közé tartozik. Sajnos nem sokat tudok róla, viszont azt igen, hogy nemi úton terjed. Így azóta nagyon monogám életet élek. A problémám: pár napja feltűnt egy régi nagy szerelmem egy születésnapon, és némi iszogatás után...megtörtént a dolog.. Nagyon bánt azóta, hogy esetleg elkaphatta tőlem, és továbbadja, hisz családos ember. Mindig is felelősségtudatos ember voltam...most hibáztam! ? Hogy továbbadja egyetlen éjszaka után? Előre is köszönöm válaszát! Noémi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza HPV fertőzés témában

A humán papilloma vírus szexuális úton terjed. A fogamzásgátló eszközök közül egyedül az óvszer csökkenti a fertőzés kockázatát, azonban még e védekezési módszer sem ad teljes biztonságot számunkra.

A HPV-fertőzés kockázata fiatalabb életkorban és gyakori partnerváltásnál magasabb, de nő a megbetegedés bekövetkezésének a valószínűsége orális fogamzásgátlás, tartósan meglévő méhszájseb, valamint a humán papilloma vírustól különböző nemi fertőzések, továbbá szexuális úton terjedő betegségek esetén.

A fiatalabb korosztály (18-29 éves nők) körében gyakoribb a hormonális fogamzásgátlás, éppen ezért e csoport magasabb kockázatnak van kitéve. Pontosan ezért javasolt még az aktív szexuális élet megkezdése előtt cselekedni és ellátogatni a nőgyógyászhoz.

A vírus ellen a leghatékonyabban HPV-szűréssel és méhnyakrák elleni védőoltással védekezhetünk, ugyanis a humán papilloma vírusnak nincsenek tünetei, a partner megfertőzése még tünetmentes állapotban is lehetséges.

Kérdés: 2012. október 28., 17:54; Megválaszolva: 2012. október 29., 20:46
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Cytologia P3 eredmény
Üdvözlöm! Cyt P3, LSIL, Hpv Cytologiai eredményem P3-as lett, enyhe LSIL és HPV megjelöléssel. Az orvos Klion D100, Flukonazolt irt fel. Köszönöm...
HPV szűrés CML-es betegség
Tisztelt Doktor úr! A HPV fertőzésről szeretnék többet megtudni.Fél éve élek párkapcsolatban, nekem a jelenlegi párom az első, neki voltak...
HPV vírus elleni védőoltás 46...
Lányom ügyében érdeklődnék, aki 46 éves és Amerik, ában él. Nála évek óta pozitív a HPV teszt., 4 évvel ezelőtt a szövetvizsgálat negatív...
HPV NA típus páromra nézve nem...
Tisztelt Válaszoló! A legutóbbi kontroll eredménye a következő: HPV genotípus: NA Eredmény: a minta HPV DNS pozitív, azonban a vizsgált...
HPV vírust mutatott a rákszűrés
Tisztelt Doktor Úr! Ismerősöm nevében kérdezném, hogy rákszűréssel kimutatták a HPV vírust. És P3 lett a rákszűrés eredménye ezért vissza...