A malária gyógyítása

Nigériában élő ismerősömnél malária fertőzést diagnosztizáltak. A tünetek a múlt héten jelentkeztek, kapott gyógyszert rá, de nincs még jól A kérdésem az, hogy ebből a betegségből ki lehet egyáltalán gyógyulni, mik a szövődményei, ezt általában Afrikában, a maláriaveszélyes területeken elkapják az emberek, vagy van aki sosem, függetlenül attól, hogy ott él. (a beteg a 42 éves, férfi)

Dr. Szanyi Andrea válasza malária témában

Kedves Kérdező!

A maláriás megbetegedés megfelelően, időben kezelve gyógyítható. A gondot sok esetben az egyes malária fajok gyógyszerrel szembeni rezisztenciája (ellenállóképessége) okozza. Nem megfelelő kezelés, vagy kezeletlen betegek esetén súlyos állapot alakulhat ki, az ún. cerebralis (agyi) forma, igen magas lázzal, nyugtalansággal, majd eszméletlen állapottal. A szövődményeknek további külön formái lehetnek, így hasi panaszokkal, sárgasággal járó állapot is előfordulhat.

A helyi lakosság rendelkezik egyfajta természetes védelemmel bizonyos malária típusokkal szemben, de inkább a folytonos fertőzések következtében alakul ki védettség. Az odautazóknak tanácsos megelőzésképpen malária elleni gyógyszereket szedni. Az ott élő, nem afrikai személy szedhet tartósan gyógyszert, hogy a fertőzés kockázatát csökkentse. Aki átesett már egy maláriás fertőzésen, annál elképzelhető, hogy a ugyanazon a helyen, ugyanazon kórokozóval történő következő fertőzés enyhébb lefolyású lesz. Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan szer, mely biztos védelmet nyújt a fertőzéssel szemben.

Kérdés: 2012. május 14., 11:12; Megválaszolva: 2012. május 15., 20:40
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Moszkító
Tisztelt Dr. Nő/Úr! A kérdésem egy rokonom betegsége kapcsán érinthet engem. Emlőrák műtéten és adjuváns terápián átesett nő vagyok, ezért...
Koronavírus terjedése
HPV Otthoni kezelése
Veszettség kockázata
Megszúrt egy vércukor mérő tű.