Hirdetés
      • A malária gyógyítása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Nigériában élő ismerősömnél malária fertőzést diagnosztizáltak. A tünetek a múlt héten jelentkeztek, kapott gyógyszert rá, de nincs még jól A kérdésem az, hogy ebből a betegségből ki lehet egyáltalán gyógyulni, mik a szövődményei, ezt általában Afrikában, a maláriaveszélyes területeken elkapják az emberek, vagy van aki sosem, függetlenül attól, hogy ott él.(a beteg a 42 éves, férfi)

        Dr. Szanyi Andrea válasza a malária témában

        Kedves Kérdező! A maláriás megbetegedés megfelelően, időben kezelve gyógyítható. A gondot sok esetben az egyes malária fajok gyógyszerrel szembeni rezisztenciája (ellenállóképessége) okozza. Nem megfelelő kezelés, vagy kezeletlen betegek esetén súlyos állapot alakulhat ki, az ún. cerebralis (agyi) forma, igen magas lázzal, nyugtalansággal, majd eszméletlen állapottal. A szövődményeknek további külön formái lehetnek, így hasi panaszokkal, sárgasággal járó állapot is előfordulhat. A helyi lakosság rendelkezik egyfajta természetes védelemmel bizonyos malária típusokkal szemben, de inkább a folytonos fertőzések következtében alakul ki védettség. Az odautazóknak tanácsos megelőzésképpen malária elleni gyógyszereket szedni. Az ott élő, nem afrikai személy szedhet tartósan gyógyszert, hogy a fertőzés kockázatát csökkentse. Aki átesett már egy maláriás fertőzésen, annál elképzelhető, hogy a ugyanazon a helyen, ugyanazon kórokozóval történő következő fertőzés enyhébb lefolyású lesz. Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan szer, mely biztos védelmet nyújt a fertőzéssel szemben.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2012. május 14., 11:12; Megválaszolva: 2012. május 15., 20:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm! 2 hete nyirokcsomó megnagyobbodással, felső légúti panaszokkal küzdök.A vérvételi eredmények máj eltérést mutatnak.(GOT 268, GPT 351, APH 158, GGT 119, LYKVLL 72, NEUT 26,3, LYMPH 59, LYMPHAB 6,99) A leletre ráírták:...
        Üdvözlöm, egy csodás 9 éves kislány aggódó anyukája vagyok. Kb 1 hetet hurutosan köhogött vasárnap délutánra enyhe láza volt ami 38,5 nél nem volt több. Elesett bágyadt volt hétfőn az orvos (a maternity kids maganklinikara járunk.) nagyon...
        A 2 éves kislányom keddi napon kezdet el hányi szerdára elmúlt utána lázas haménése -volt csütörtökön hasményés egész péntekig semi kedve nincs vágyat ja és zöldes a kakia .ors granulátum van hogyan agyam be neki egyszere vagy apránként
        Tisztelt Doktornő/ doktor Úr! Kislányom még egy éves kora előtt megkapta a Varivax védőoltás első oltását, mert a játszótéren együtt játszottunk egy kisfiúval akiről kiderült, hogy bárányhimlős lett még aznap beoltattam a...
        Kedves Doktornő! 2-es stádiumú szifiliszem van/volt. Kb egy hónapja voltam orvosnál és megkaptam a szükséges injekciót. Látványosan elkezdtek múlni a tünetek hála istennek, viszont foltokban kihullott a hajam még fertőzés miatt és elvagyok...