Emelkedett NSE tumor marker

11 éves kisfiamnak 6 hónapja folyamatos hányingere és néha jelentkező enyhe fejfájása van.Rutin kivizsgálások után neurológiai osztályra került, ahol EEG térfoglaló folyamatot írt le. Tumor marker NSE emelkedett ezt 3-szor kontrollálták, 46 majd 59, 9 végül 40-es lett az értéke.Koponya kontraszt anyagos CT készült, ami a nyúltvelő és kisagy között egy 0, 5 cm-es cistat írt le, amely a neurológus szerint egy tágultabb kacskaringósabb érszakasz.Egy átfogó tumor keresést indítottak, széklet vér neg, mellkas RTG neg, hasi UH neg. A kérdésem az lenne hogy még ha magán úton is ne vigyem-e el a kisfiamat egy teljes test petCT-re, az emelkedett tumor marker végett. Figyelembe véve, az életkorát és az esetleges sugárterhelést amivel a vizsgálat jár.

Dr. Tóth Judit válasza tumor marker témában

Kedves Kérdező!

A gyerekek kezelésében sajnos nem vagyok járatos, de önmagában az NSE emelkedése sok dologgal összefügghet. Kétségtelen, hogy daganat esetében is kísérheti a többi a tumormarkert, de igen gyakran látjuk fiatal felnőtteknél is, akik sportolnak, sokat mozognak, izmaik esetleg megsérülhetnek.

A PET CT sugárterhelése abban az esetben vállalható és vállalandó fel, amikor alapos okunk van rá, vagyis a hagyományos képalkotókkal egyéb eredményt nem találtunk, vagy a térfoglalások eredetének tisztázása a feladat.

Ha ultrahang, esetleg CT, laborvizsgálatok, fizikális vizsgálatok nem mutatnak eltérést nem biztos, hogy belevinném.

De hangsúlyozom, gyerekgyógyász kollégát kellene erről megkérdezni.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. március 31., 18:38 ;Megválaszolva: 2016. április 18., 18:25
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Laborérték TPA tumormarker
Mi lehet ez?
Tisztelt Doktornő! Az elmúlt héten markeltumoros vizsgálaton voltam és a Cyfra21-1 eredményem 4, 0. Ez rosszat jelent? Sajnos nem tudtam...
aggódjak?
Tisztelt Doktor Úr! Régóta van 1-1 fibróma mindkét mellemben, majd 2. gyermekem születése után (2009) visszamaradt egy galactocele is, ezeket...
Melanoma esetleges áttéttel
Kedves Doktornő! Igyekszem rövid lenni. A feleségemnek (45 éves) tavaly áprilisban leszedtek a jobb combjának hátuljaról egy kifekélyesedett...
Biopszia eredménye
Szeretném megkérdezni,a diagnózist a leletemről. Köszönöm