Laborérték TPA tumormarker

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A Corden laborba küldött vérmintám TPA értéke 110,00 U/L, referencia tartomány < 75,00. A nagylabor értékeim teljesen normális tartományban vannak, illetve a többi tumormarker is. Panaszom nincs, a vérvizsgálatot nem orvos javasolta, csak magán szűrés céljából kezdeményeztem. Szeretném megtudni, hogy mire utal ez ez érték, illetve szükség van-e további vizsgálatokra? Köszönettel: Dr. L. A.-né

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza Tumor marker, TPA, kivizsgálás témában

Tisztelt Asszonyom!

A TPA (tissue peptide antigen) többféle fehérje jelenlére utal. Ezek a fehérjék nagymértékben a hám eredetű sejtek felszínén találhatók. A vérben mért érték nem csak daganatok esetén emelkedhet meg, hanem például különböző gyulladások, műtét utáni állapotok, cukor betegség esetén is növekedhet a szintjük. Ezek jelenlétét mindenképpen érdemes tisztázni. A daganatok szűrő vizsgálatára nem alkalmas a TPA meghatározás. Olyan esetekben informatív egyéb tumor markerok meghatározásával együtt, ha már ismert a daganatos betegség. Ekkor a rosszindulatú elváltozás nyomonkövetésére lehet használni. Főleg tüdő-, húgyhólyag-,vastagbél, emlő-, petefészek daganatok esetén magasabb a TPA szint.

Javaslom, hogy keresse fel a házi orvosá, aki a gyulladásos vagy egyéb elváltozásokat ki tudja zárni vagy megerősíteni, s szükség esetén daganatos elváltozás jelenlétére vagy kizárására is különböző vizsgálatokat el tud végezni/végeztetni.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. július 12., 13:16; Megválaszolva: 2021. július 16., 07:59
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Keserű íz érzése kemoterápia és...
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Jobb oldali hasi és derék fájdalom
Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát. Igen volt. Nőgyógyászat negatív. Székletvér negatív. Vese uh volt :kp.kehelyvégben találtak köveket jobb...
Csontáttét?
Tisztelt Doktor Úr! 65 éves Nagymamámnak kb. 5 éve fáj már a combcsontja, csípője. Nem fordult orvoshoz, csak nemrégiben, amikor már járni sem...
Laboreredmény
Laborleletemben ezek az eredmények magasabbak. (Melldaganat +májáttét) ami már 3 éve stagnált nem kimutatható) L-T-glutamil transzferáz 181...