térítéses MRI

Kedves Doktor Úr! Évek óta van jobb bordaív alatti fájdalmam, gastroenterológiai kivizsgálás megtörtént, nem találták az okát, kértem MRI t vagy CT t de ezt nem találták indokoltnak, de aggaszt hogy mi lehet ott, emiatt fizetős CT t vagy MRI t szeretnék csináltatni. Néhány éve szívkatéterezésem volt ritmuszavar miatt, ami után kb. fél óra múlva rosszul lettem, remegtem, rossz volt a közérzetem, erős hányingerem volt, falfehér voltam, azt mondták, hogy a kontrasztanyagtól. Sem előtte, sem azóta nem volt kontrasztanyagos vizsgálatom.Gyógyszerallergiám nincs, viszont ephedrin érzékenységem ismert. Véleményét szeretném kérdezni, próbáljak e kontrasztos vizsgálatot kérni, vagy natívot, illetve CT t vagy MRI t kérjek? Köszönöm a válaszát Üdvözlettel Mária

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Kivizsgálás témában

Tisztelt Kérdező!

Nem derült ki, hogy pontosan mit takar a "gastroenterológiai kivizsgálás", történt-e hasi ultrahang vizsgálat epekövesség, máj eltérések kizárására

illetve tükrözéses vizsgálatokat végeztek-e már. Ha esetleg ultrahangos vizsgálata még nem készült volna, ez mindenképpen javasolható.

Ha mindezeken már túl van és így sem derült ki a panaszainak az oka, akkor nehéz a kérdés, hogy egy CT vagy MRI vizsgálat mit tudna hozzátenni. A fájdalmairól adott ilyen szűkszavú információ alapján nem tudom, hogy mi irányában lehetne vizsgálni, de a vizsgálat menetét ez esetleg meghatározhatja. A szívkatéterezés után leírt rosszullét tünetei valóban lehettek a kontrasztanyag érzékenységnek úgynevezett vegetatív tünetei ilyenkor az újabb kontrasztanyag adása erősen megfontolandó (CT-ben ugyanolyan jódos kontrasztanyagokat használnak, mint a szívkatéterezésnél) - bár ez nem jár együtt más összetételű kontrasztanyagokra való allergiával, így alapos indokkal és megfelelő készenlét mellett más kontrasztanyaggal megkísérelhető volna CT vizsgálat elvégzése. Az Ön esete nekem nem tűnik így a távolból olyannak, hogy érdemes volna kockáztatni, viszont natív CT-nek nem látom értelmét. Az MR kontrasztanyagok esetén sokkal kisebb az allergiás kockázat és ennek nincs köze a jódos kontrasztanyagokkal szembeni allergiához. Ha ebben az esetben választani kellene, én az MR-t választanám, de szerintem jobb volna ezt orvosi véleménnyel együtt, javaslattal kérni, hogy legalább kérdéseket fogalmazzanak meg. Egy másik lehetőség, hogy a fizetős MR vizsgálat előtt a radiológustól kér konzultációt.

Kérdés: 2015. március 14., 14:22; Megválaszolva: 2015. március 17., 22:00
Kérdések és válaszok: Fájdalom
Jobb oldali lágyéki fájdalom
Tisztelt Márta! Augusztus óta, egy komolyabb megterhelést követően (kerékpár) jobb oldali lágyéki fájdalom kezdődött, de nem tudom ehhez...
Derék vagy gerinc?
Kedves Doktornő! Már több éve fáj a derekam. Hol el múlt, hol vissza jött. Most az utóbbi 3 hétben ismét egyre sűrűbben. De most az elmúlt 5...
Laboratóriumi eredmények
Tisztelt Doktornő! Kérem, véleményezze a mellékelt laboratóriumi eredményeket és javasoljon további vizsgálatokat, szakrendeléseket. Segítség...
Gyomorfájás /feszülés
Jó napot 1 honapja fáj és feszít a gyomorszájam kicsit keserű néha a szám nem fogytam van etvágyam maga szerint mi lehet a gond és menyi idö lesz...
Gyomor feszülés/ fájdalom
Jó napot doktornő/ùr kb egy honapja feszít és fáj a gyomorszájamnál 5 éve volt helicobactetem mi lehet ez válaszát elöre is köszönöm