• Struma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Azzal fordultam orvoshoz, hogy kb egy éve hiába fogyókúrázom, egész egyszerűen nemhogy lefelé mennének a kilók, de kínkeservvel leadott egy kiló helyett rögtön felugrik 2. Így lassan 10 kilót híztam egy év alatt. Sok vizsgálatot előírt, köztük a pajzsmirigy UH-t. Még több mint egy hónap, mire eljutok az orvosomhoz, és a vizsgáló orvos nem volt túl segítőkész. Ma voltam pajzsmirigy UH-n, és a következőket kaptam meg leírva: A pm jobb lebenye 46x13x15 mm, homogén. A bal lebeny 51x19x15 mm, alsó harmadában egy 24x7x14 mm nagyságú, a pm alapszerkezetétől alig különböző, echoszegény szegélyű göb látszik. Egyebütt a pm homogen, az alapszerkezet norm. echogenitású. A submandibularis nyálmirigyek szabályosak. A nyaki nagyerek szabályos lefutásúak. Megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik. Vélemény: Adenoma vagy strumagöb a bal lebenyben. Asp. cyt. ill izotóp vizsgálat javasolt. Kérdésem: ha adenoma (ez úgy tudom, hogy jóindulatú daganat) az elváltozás, mit csinálnak, kezelik-e? Ha strumagöb, akkor azt hogyan kezelik? Lehet, hogy emiatt az elváltozás miatt kezdtem el hízni? köszönöm előre is válaszát!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a struma témában

        Tisztelt kérdező! Önmagától a pajzsmirigy göbtől nem lehet hízni. Ekkora göböt valóban tovább kell vizsgálni, és a teendők ettől függenek majd. A kivizsgálás részét fogja képezni a pajzsmirigy hormon szintek mérése is. Amennyiben ezek alacsonyak, akkor a hízékonysága oka a pajzsmirigy alulműködés. Ha rendben levő hormonszinteket kapnak, akkor máshol kell keresni a probléma okát. Ilyenkor érdemes pl. étkezési naplót vezetni hogy tisztában legyen vele hogy valójában mennyit (kalóriatartalomban)és hogyan (napi elosztás) eszik. Ezt egy szakemberrel átnézve fény derülhet a sikertelen fogyókúra okára is.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 01., 21:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 15:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés