Pajzsmirigy elváltozását kell kezelni valamivel?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Fül-orr-gégész Doktornő elküldött nyaki ultrahangra, ahol a következő leletet kaptam. A jobb pm lebeny nagysága kb. 21×20×55mm kp.harmadában egy kb.15×17×29mm nagyságú kevert reflectivitású, széli részén mérs.hypervascularizált göb látható melynek centrumában változó méretű echomentes cystosus területek is megfigyelhetőek. A jobb pm.lebeny isthmus közeli harmadában egy kb 15mm átmérőjű hypovascularizált echoszegény göb és a jobb lebeny széli részén egy kb. 6×10mm átmérőjű septalt sűrű bennékű hypovascularizált cysta is megfigyelhető. A bal pm. lebeny az átlagosnál kisebb kb. 4×5×8mm homogen szerkezetű, reflectivitása norm. Azn átmérője kb 2-3mm A parotis és submand. nyálmirigyek eltérést nem mutatnak, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomó nem látható. Vél.: Struma nodosa l.d.et cysta gld.thyr.l.d.-endrocrin.konz.ill annak függvényében időszakos UH.kontroll jav. Sajnos a fül-orr-gégészhez már a leleteimmel nemtudtam visszamenni, de a háziorvoshoz elmentem aki azt mondta, hogy nincs semmi bajom felesleges elmennem endokrin rendelésre. A Tsh szintemet a nyáron nézték az rendben volt (2, 16) , ez alapján mondta a háziorvosom, hogy megfelelően működik a pajzsmirigyem, mert ez a szint teljes jó. Ön szerint is felesleges elmenem vagy azért nézessem meg? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel D.Nikolett

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza struma témában

Tisztelt kérdező!

A göbök nem változtatják meg feltétlenül a pajzsmirigy működését, de további vizsgálat szüksége minden 1 cm-t meghaladó méretű göb esetén, hogy az esetleges rosszindulatú folyamatot kizárják. Ez nem gyakori, de a vizsgálat fontos. Ilyenkor kis tűszúrással mintavétel történik a pajzsmirigy göbből és azt vizsgálják meg. Menjen el endokrinológushoz!

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. október 24., 17:59; Megválaszolva: 2014. október 27., 17:56
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Struma nodosa, műteni, vagy nem...
Tisztelt Doktornő! 4 éve struma nodosát diagnosztizáltak nálam, a biopszia negatív lett, a labor tökéletes. Ma is kifogástalan a labor, nyelési...
pajzsmirigy göb
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A jobb oldali pajzsmirigy lebenyemben egy 23 mm-es göböt találtak ultrahang vizsgálat keretében. Ezt követően biopsziára is...
struma nodosa
Tisztelt cím, Egy évvel ezelőtt uh 5 mm-es homogén göböt mutatott ki a jobb lebeny középső harmadában. Tsh normális volt, az izotóp vizsgálat...
Pajzsmirígy CT
A mellkasi CT vizsgálat leírásában a következők találhatóak: A pajzsmirígy jobb lebenye kissé megnagyobbodott. A pajzsmirígy állománya...
Struma?
Tisztelt Doktornő! Azzal fordultam orvoshoz, hogy kb egy éve hiába fogyókúrázom, egész egyszerűen nemhogy lefelé mennének a kilók, de...