• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Már kétszer is tettem fel kérdést Önnek a pajzsmirigyemmel kapcsolatban és mindkét választ köszönöm szépen! Azóta jártam már endokrinológusnál, de nem igazán lettem okosabb, tulajdonképpen, azt se mondta, hogy kell-e követni a göb változását, vissza kell-e mennem, stb. több, mint egy hónapja történt a vérvétel, amiből kiderült, hogy alacsony a tsh-m, de azóta nem történt semmi. Se kezelés, se jótanács. Most csak várjak, hogy lesz-e komolyabb gondom? Én úgy érzem, hogy az a göb valamiért odanőtt és valamiért alacsony a tsh értékem, szóval nem értem, miért nem teszünk vele semmit, miért kell megvárni, míg nagyobbra nő és több gondot okoz? Bemásolom ide a vizsgálati eredményeimet még egyszer, ha megkérhetném, mondana róla véleményt? "Nemrég írtam a tsh eredményemről, ami 0,08 lett. Azóta voltam uh vizsgálaton, a lelet a következő: a pajzsmirigy jobb lebenye 16x15x38 mm, szerkezete homogén. A pajzsmirigy bal lebenye15x15x38 mm, a kp harmadban dorsalisan 10x9mm-es a környezeténél kisfokban echoszegényebb, solid göb látható, isthmus vastagsága 3mm. A nyaki nagyerek mentén megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. Vélemény: struma nordosa. Az FT3,FT4 eredményem teljesen normális értékű, izotópos vizsgálat szerint is minden normális. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy göb témában

        Tisztelt kérdező! Ez egy nagyon enyhe TSH érték, követni szükséges ezt is és a göb méretét is, de jelenleg más teendő nincsen. Amennyiben viszont a hormonszintek romlanak, akkor az akkori értékek függvényében kell kezelni önt. Ezt nem tudom előre megjósolni. TSH-t a háziorvosa is tud kérni ( 1 hónapos időkorlát van erre a vizsgálatra, tehát csak ennyi idő elteltével ismételhető), ha az endokrinológushoz nehezebben jut be, de az endokrinológiai gondozás fontos.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 18., 09:56; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 22:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: