Endokrin szakrendelésen pajzsmirigy-alulműködés esetén milyen vizsgálatokat végeznek?

Jelenleg 94 kg vagyok és 168 cm magas. Tavaly szeptember-októberben 72-75 kg között mozgott a súlyom. A háziorvosom február végén a hirtelen hízás miatt teljes vér és vizeletvizsgálatot csináltatott. A TSH-m 173, 6 mlU/l, a T4 szabadfrakció 6, 38 pmol/l. Az összes többi eredményem jó, a normális tartományba volt. Pajzsmirigy-alulműködést állapítottak meg. Voltam március 18-án ultrahangon, aminek a következő az eredménye: 47*17*19 mm-es a jobb lebeny, 47*16*15 mm-es a bal lebeny, körülírt göb nem látható, parenchyma diffúzan inhomogén. Vélemény: diffúz parenchyma laesio. Izotópos vizsgálatra a háziorvos nem küldött el, de kaptam beutalót endokrin szakrendelésre augusztus 2-ára. Jelenleg Letrox-ot szedek, naponta egyet, és majd március 29-én megyek újabb vérvételre, ahol ismét ellenőrzik a TSH-t. A kérdéseim: 1. Mi várható az endokrin szakrendelésen? 2. Mi a véleménye a leleteim alapján? 3. A Letrox mellé kell esetleg valami vitamint, szelént, jódot szedni? 4. Lehet a gyógyszer mellékhatása, hogy reggelente bedagad a jobb szemem, és a jobb szemhéjam napközben vibrál? 5. Mik a kilátásaim, ha gyermeket szeretnék (mert olvastam, hogy ilyen esetben ez is nehezebben megy)? Válaszát nagyon szépen köszönöm!

Dr. Fáklya Mónika válasza hipotireózis témában

Tisztelt kérdező!

1. Vérvétel

2. Önnek pajzsmirigy alulműködése van, amelyet helyesen, hormonpótlással kezelnek.

3. Jódot ne szedjen, szelén szedhető.

4. Véleményem szerint ez nem gyógyszer mellékhatás.

5. Amennyiben a hormon egyensúlyát beállítják és rendszeresen követik, gyermeket vállahat. A terhesség alatt fokozott endokrinológiai ellenőrzés javasolt.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. március 24., 13:10; Megválaszolva: 2011. március 30., 15:05

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

Pajzsmirigy rendellenesség
Tisztelt Doktor Úr / Nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy novemberben pajzsmirigy alulmüködést állapítottak meg TSH (0, 270-4, 700) 7...
Hypothyreosis=meddőség?
Kedves Fáklya Doktornő! Szeretném tudni, hogy a címben nevezett pajzsmirigy betegséggel, amit egyelőre háromnegyed letrox50 tabletta szedésével...
Pajzsmirigy
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Diagnózisom Hypothyreosis, k.m.n. Leletem: TSH 8, 89, ft4: 0, 65 Ultrahang vizsgálat: A pjzsmirigy lbenyek minimálisan...
Gyógyszer abbahagyásának...
Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben valaki sokáig nagy dózisú szteroidot szed, majd azt hirtelen abbahagyja, milyen tünetei, illetve...
Szédülés, gyomorpanaszok
Tisztelt Doktor Nő! A problémám eléggé összetett. Több hónapja szédülés, nyaki fájdalom étvágytalanság, időnként éjszakai izzadás...