Magas tesztoszteron szint utalhat súlyos betegségre?

Tisztelt doktornő/úr! Pár hete endokrinológusnál jártam, közti vérzés problémák miatt. 41 éves vagyok, még nincs gyerekem. Ellenben van pajzsmirigy alulműködésem (4.91 a TSH-m, a normál érték 0.23 - 4.00) , és magas a testosteron női (1.27 norm. ért: 0.20 - 1.00) és a DHEA-S is (10.5 norm. ért: 2.20 - 9.20) . Az Anti-TPO 1. A pajzsmirigyre kaptam L-Thyroxin 50 Henning taplettát, reggelenkét 1 db kell beszednem. A testosteron miatt pedig be kellett vennem 2 db Dexamethson tablettát 22-23 óra között és másnap reggel 8 órakor vért vettek. Az eredményt még nem tudom, bár a leletem megjött, az orvos nem adott telefonon felvilágosítást és csak a jövőhéten pénteken megyek el hozzá. De a gyógyszernek azért utánanéztem a neten, mert az orvos azt mondta, ha ettől lemegy a testosteron értékem, ezt kell majd szednem. Azt olvastam, ez szteroid, és kicsit megijedtem. És főképpen azért, mert a gyógyszerrel és a módszerrel kapcsolatban mindenhol a Cushing szindróma jelent meg, és ez számomra kicsit ijesztő betegségnek tűnik. Vagy ezt a gyógyszert kaphatom csak azért is, mert magas a testosteronom és a DHEA-S, nem kell ehhez a Cushing szindróma? Várom válaszát, kicsit meg vagyok rémülve. Egy hétig azon jár majd az agyam, hogy súlyos beteg vagyok....?! Köszönettel: "hadita"

WEBBeteg szakértő válasza magas tesztoszteron témában

Tisztelt "hadita"!

Valamennyi Ön által leirt hormonérték ún. jelzett emelkedést mutat, de tekintettel korára, vérzészavarára és gyermektelenségére kivizsgálást ill. kezelést kezdtek. A dexamethason suppressziós próba a mellékvese túlmüködés (Cushing sy.) elkülönitése mellett autonóm androgéntermelő daganatok (petefészekben, mellékvesében) ill. PCO (polycystás ovarium sy.) elkülönítésére is használják. Önnél is ez okból végeztette el az endokrinológus kolléga.

Nyugodjon meg mivel még eddig jelentős eltérés nem igazolódott!

Tisztelettel: Dr. Bíró Csaba István kardiológus-endokrinológus Debrecen

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. június 24., 00:22; Megválaszolva: 2008. június 24., 00:22
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Javasolt-e valamilyen férfi hormon...
Tisztelt Doktornő/úr! 28 éves férfi vagyok. Az elmúlt években a korábban sem túl magas libidó csökkenésével küzdök. Nemrég jártam magán...
Pajzsmirigy gyulladás ultrahangon...
Tisztelt Doktor! 2021 augsztusában szültem, és a szülés után 8 hónappal alvásproblémákkal és gyors szívverés panaszával endokrinológusnál...
Pajzsmirigy biopszia lelet...
Kedves Doktornő/Doktor úr! Leleteim kiértékelésében kérném a segítségüket! Az orvosom azt mondta, hogy akkor is ki kellene venni, ha jó...
Mi a teendő?
Tisztelt Doktornő! Édesanyám párja leletét szeretném ha kiértékelné a Doktornő! Magas a cukra,de még nincs cukorbetegnek nyilvánítva...
Lelet értelmezés
Üdvözlöm! Nagyon köszönöm doktornő a korábbi részletes válaszait egy másik kérdésemre. A csatolt lelet értelmezésében szeretném kérni a...