Magas tesztoszteron szint utalhat súlyos betegségre?

Tisztelt doktornő/úr! Pár hete endokrinológusnál jártam, közti vérzés problémák miatt. 41 éves vagyok, még nincs gyerekem. Ellenben van pajzsmirigy alulműködésem (4.91 a TSH-m, a normál érték 0.23 - 4.00), és magas a testosteron női (1.27 norm. ért: 0.20 - 1.00) és a DHEA-S is (10.5 norm. ért: 2.20 - 9.20). Az Anti-TPO 1. A pajzsmirigyre kaptam L-Thyroxin 50 Henning taplettát, reggelenkét 1 db kell beszednem. A testosteron miatt pedig be kellett vennem 2 db, Dexamethson tablettát 22-23 óra között és másnap reggel 8 órakor vért vettek. Az eredményt még nem tudom, bár a leletem megjött, az orvos nem adott telefonon felvilágosítást és csak a jövőhéten pénteken megyek el hozzá., De a gyógyszernek azért utánanéztem a neten, mert az orvos azt mondta, ha ettől lemegy a testosteron értékem, ezt kell majd szednem. Azt olvastam, ez szteroid, és kicsit megijedtem. És főképpen azért, mert a gyógyszerrel és a módszerrel kapcsolatban mindenhol a Cushing szindróma jelent meg, és ez számomra kicsit ijesztő betegségnek tűnik. Vagy ezt a gyógyszert kaphatom csak azért is, mert magas a testosteronom és a DHEA-S, nem kell ehhez a Cushing szindróma? Várom válaszát, kicsit meg vagyok rémülve. Egy hétig azon jár majd az agyam, hogy súlyos beteg vagyok...! Köszönettel: "hadita"

WEBBeteg Szakértő válasza magas tesztoszteron témában

Tisztelt "hadita"! Valamennyi Ön által leirt hormonérték ún. jelzett emelkedést mutat, de tekintettel korára, vérzészavarára és gyermektelenségére kivizsgálást ill. kezelést kezdtek. A, dexamethason suppressziós próba a mellékvese túlmüködés (Cushing sy.) elkülönitése mellett autonóm androgéntermelő daganatok (petefészekben, mellékvesében) ill. PCO (polycystás ovarium sy.) elkülönítésére is használják. Önnél is ez okból végeztette el az endokrinológus kolléga. Nyugodjon meg mivel még eddig jelentős eltérés nem igazolódott! Tisztelettel: Dr. Bíró Csaba István kardiológus-endokrinológus Debrecen

Megválaszolva: 2008. június 24.

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

Magas tesztoszteron szint
Kedves Doktor Úr/Nő! Segítségét szeretném kérni! Két éve szeretnénk kisbabát, sajnos eddig még nem sikerült.. Voltam orvosnál is, mert a menstruációm nagyon...
Mit jelent?
Tisztelt Doktor! Azt szeretném megkérdezni, hogy a hormonvizsgálat során (a menstruáció elmaradása miatt végeztek-3 hónapos elmaradása miatt-) mit jelent az...
Hormon vizsgálat
Tisztelt Doktorúr! A ciklusom 5.napján végzett vérvizsgálatom eredményem az alábbi lett: Albumin 45,1 g/l FSH 4,79 IU/l LH 7,99 IU/l Prolaktin 345,31 mIU/l...
TSH érték jelentős változása
Kedves Doktornő! 2023.10 havi vérképen az alábbi pajzsmirigyre vonatkozó értékek jelentek meg: -TSH: 4,6 -T4: 18,1 Pár éve fennálló pajzsmirigy-alulműködés...
Mi a bajom, ha van?
Kedves Doktornő! Szabad T4 11,3; szabad T3 4,4; ösztradiol: 200,6; Progesteron 1,25; Totál testosteron 1,32; anti TPO 88. A labor leletről kérnék...
Labor lelet elemzés (granulocita,...
Kedves Doktornő/Doktor úr, Csatolt leletem elemzését szeretném kérni. A pajzsmiriggyel kapcsolatos adatokkal tisztában vagyok. Még nem szedek pajzsmirigy...