Magas tesztoszteron szint utalhat súlyos betegségre?

Tisztelt doktornő/úr! Pár hete endokrinológusnál jártam, közti vérzés problémák miatt. 41 éves vagyok, még nincs gyerekem. Ellenben van pajzsmirigy alulműködésem (4.91 a TSH-m, a normál érték 0.23 - 4.00) , és magas a testosteron női (1.27 norm. ért: 0.20 - 1.00) és a DHEA-S is (10.5 norm. ért: 2.20 - 9.20) . Az Anti-TPO 1. A pajzsmirigyre kaptam L-Thyroxin 50 Henning taplettát, reggelenkét 1 db kell beszednem. A testosteron miatt pedig be kellett vennem 2 db Dexamethson tablettát 22-23 óra között és másnap reggel 8 órakor vért vettek. Az eredményt még nem tudom, bár a leletem megjött, az orvos nem adott telefonon felvilágosítást és csak a jövőhéten pénteken megyek el hozzá. De a gyógyszernek azért utánanéztem a neten, mert az orvos azt mondta, ha ettől lemegy a testosteron értékem, ezt kell majd szednem. Azt olvastam, ez szteroid, és kicsit megijedtem. És főképpen azért, mert a gyógyszerrel és a módszerrel kapcsolatban mindenhol a Cushing szindróma jelent meg, és ez számomra kicsit ijesztő betegségnek tűnik. Vagy ezt a gyógyszert kaphatom csak azért is, mert magas a testosteronom és a DHEA-S, nem kell ehhez a Cushing szindróma? Várom válaszát, kicsit meg vagyok rémülve. Egy hétig azon jár majd az agyam, hogy súlyos beteg vagyok....?! Köszönettel: "hadita"

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza magas tesztoszteron témában

Tisztelt "hadita"!

Valamennyi Ön által leirt hormonérték ún. jelzett emelkedést mutat, de tekintettel korára, vérzészavarára és gyermektelenségére kivizsgálást ill. kezelést kezdtek. A dexamethason suppressziós próba a mellékvese túlmüködés (Cushing sy.) elkülönitése mellett autonóm androgéntermelő daganatok (petefészekben, mellékvesében) ill. PCO (polycystás ovarium sy.) elkülönítésére is használják. Önnél is ez okból végeztette el az endokrinológus kolléga.

Nyugodjon meg mivel még eddig jelentős eltérés nem igazolódott!

Tisztelettel: Dr. Bíró Csaba István kardiológus-endokrinológus Debrecen

Kérdés: 2008. június 24., 00:22; Megválaszolva: 2008. június 24., 00:22
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy,nyirok csomók
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?