Magas ATPO

Tisztelt Doktor NŐ! Már több éve küszködöm pajzsmirigy túlműködéssel. Az orvosom azt mondja, hogy egy gyulladásos folyamat zajlik le a pajzsmirigyembe, ami évről évre kiugró pajzsmirigyhormonokkal jelentkezik. Elmúlik és újra jön. Ilyenkor Metotirint kapok néhány hónapikg, majd elhagyjuk.... A légyeg, amiért irok, hogy az ATPO nagyon magas 418 volt és a legalacsonyabb is csak 200 körüli volt. Csupán annyit mondtak, hogy ez nagyon magas, de arról nem tájékoztattak, hogy milyen következményei lehetnek a szervezetemre, hogy éveken át jóval magasabb az ATPO-m. Kérem ezzel kapcsolatosan irjon nekem, hogy milyen betegségek kialakulásáért lehet felelős a rendszeresen magas ATPO. Nagyon köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező! A magas aTPO szint azt jelenti, hogy a pajzsmirigye ellen az immunrendszere ellenanyagokat termel. Ez sajnos az immunrendszer hibája miatt van, mert ebben az esetben az nem jól ismeri fel a "saját" és az "idegen" közötti különbséget, és a saját pajzsmirigy sejtek ellen fordul. Sajnos a mai ismeretek alapján a pajzsmirigy ilyen, ún. autoimmun betegsége csak tünetileg kezelhető, azaz oki terápia nem ismert. Az aTPO-t nem tudjuk "eltüntetni" a szervezetből. Akinél az autoimmun folyamat pajzsmirigy alulműködést okoz, annál pajzsmirigy hormonpótlást alkalmazunk a kiesett működés pótlására. A pajzsmirigy túlműködést más tipusú autoantitestek okozzák (TRAK), de ilyen esetekben is magasabb lehet az aTPO szintje is. Ha a pajzsmirigy túlműködést hormonképzést gátló gyógyszerrel kezeljük, folyamatosan legalább két évig adjuk azt, a visszaesés rizikójának csökkentése miatt. A gyógyszeradagját a hormonszintek mérése alapján állítjuk be. Létezik a pajzsmirigy túlműködés kezelésének izotópos ill. műtéti kezelése is. Azt, hogy melyik a legjobb a beteg számára az endokrinológus dönti el. Ha gyógyszer mellett nem gyógyult meg a pajzsmirigy túlműködése az utóbbi két kezelési mód jön szóba. Endokrinológus szakorvos felkeresését mindenképpen javaslom önnek.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. augusztus 18., 19:24; Megválaszolva: 2010. augusztus 24., 18:08
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése