Tűbiopszia

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

2009. március 31. volt egy vetélésem elhalt a magzat és műtéti úton kellett befejezni. Azóta voltam vizsgálatokon, többek között pajzsmirigyet is néztek. A TSH 2, 44 a nyaki ultrahang teljesen ép szerkezetű pajzsmirigyet mutatott, de a jobb oldali lebenyben találtak egy 14 mm-s göböt. A leletemre még az volt írva, hogy nem toxikus pajzsmirigy göb. Elmentem endkrinológushoz, aki elküldött újabb TSH-ra, aTPO-ra valamint prolaktin szintet és terheléses vércukor szintet fog nézni. Valamint elküldött UH vezérelt tűbiopsziára.

Érdeklődnék, hogy mit jelent a nem toxikus pajzsmirigy göb, valamint hogy veszélyes-e a tűbiopsziás minta vétel? Mikor kell izzotópus vizsgálatot készíteni?

Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigy göb témában

Kedves kérdező!

 

A nem toxikus jelzővel azt jelölik, hogy a göb nem termel túlzott mértékben pajzsmirigyhormont.

A tűbiopszia alig fájdalmas, egyszerű beavatkozás, amikor ultrahang ellenőrzés mellett nagyon vékony tűt szúrnak a göbbe, kis mintát vesznek belőle és megnézik szövettani vizsgálattal. Ezzel döntik el, hogy jóindulatú göbről van- e szó, vagy sem.

Az izotópos vizsgálat teljesen fájdalmatlan, ezzel is a göböket szokták vizsgálni. Indikációját endokrinológusa fogja eldönteni.Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. július 06., 11:01; Megválaszolva: 2009. július 06., 11:01
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték