Pajzsmirigy

Tisztelt Doktor Úr!
Szeretném ha válaszolna!
a megállapított diagnózis a következő:
Thyreotoxicosis multinodularis toxikus golyvával
(E0520)

Az én problémám egy hosszú történet...
Kezdődött tavaly november elején mikor egy olyan munkahelyre kerültem ahol szinte megállás nélküli álló munkát végeztem 12 órán keresztül.
Egyszer csak azt éreztem hogy a bal oldali térdem rettenetesen el kezdett fájni. Napok hosszú során át szenvedtem (már szinte csak a jobb lábamon álltam)
Elmentem a körzeti orvosomhoz a panaszommal. Ez már nov. közepén volt.
Ha már itt van beadjuk a szokásos influenza elleni vakcinát (így is tett) valamint beküldött a Reumatológiai osztályra.
Ott egy orvos megnézte a térdemet, és egy vérkép után beadott egy injekciót.
Az ambuláns kezelőlapomon ez áll:
M1700 Elsődleges térdizületi arthrosis kétoldali
TH: Injekcio Diprophos 5 beadva baloldali térdhez.

Szinte azonnal! - teljesen megszűnt a térdproblémám. Azóta sem fáj, bármennyire is erőltetem.
De ezután érdekes dolgok kezdtek megjelenni nálam.
A tünetek a következőek:
Kezdetben úgy jó két hónapig rettenetesen rossz szájíz (talán fémeshez tudnám hasonlítani) ,
nagyon lepedékes nyelv, bár próbálok sokat inni de nem nagyon megy.
Úgy 3 hónapig nem nagyon éreztem szagokat, és abszolút nem tüsszentettem, nem köhögtem. Ezt onnét vettem észre hogy egy kutyaeledelt gyártó üzemben dolgozok, valamint munkaidő után a friss levegőn sem éreztem semmilyen köhögési ingert. Ami előtte mindig volt.
A füleim kiszőrösödtek. Fogytam kb. tíz kilót. Az étvágyam sem a régi pedig azért próbálok enni rendesen. De ami a legszembetűnőbb a székletem állaga és színe teljesen megváltozott.
Eddig majdnem minden nap jártam WC-re most meg csak 3- 4 naponta. Kezdetben rettenetes szorulásom volt valami hihetetlen világos színű széklettel. Most már ez is jobb.
A közérzetem romlott le drasztikusan. Nagy nehezen elmentem a nejemmel szilveszterezni. Már a kocsiban éreztem hogy kezd bizseregni a nyakam jobb oldalon. Fájdalmat nem éreztem csak bizsergést.
Aztán kezdődött az Újév, és már nem bírtam tovább elmentem egy ismerős orvoshoz hogy nézzen már meg mitől vannak ezek a panaszaim.
Ő egy tüdőgyógyász szakorvos. Elmondtam neki mindent. Ő belgyógyászati problémára gyanakodott.
Megvizsgált, valamint a nyakamon tapintható dudor alapján elküldött pajzsmirigy UH vizsgálatra. Meg scint. vizsgálatra.


Aztán voltam CT vizsgálaton. Itt minden rendben. Minden belső szervem rendben. (A pajzsmirigy megnagyobbodás itt is látszik.)

A leleteken nagyjából ez áll:
Mindkét lebeny megnagyobbodott, ezek echodúsabb szerkezetü több max 10 mm-es echodús ill. echoszegény göböt, ill. kisebb cystosus képletet tartalmaz. a jobb lebeny felső harmadában egy 21 mm-es alatta egy 32 mm-es vegyes echoszerkezetü képlet látható. A bal lebeny alsó harmadában hasonló 20mm-s elváltozás van. Az isthmus 9-11 mm széles.
Struma nodosa.

Azt mondták nem jöhet számításba gyógyszer a számok miatt, csak műtét.

TSH 0, 005 mIU/L
ft4 21, 7 mpol/L
ft3 5, 7 mpol/L

Aztán van olyan orvos is aki azt tanácsolja meg ne merjem műttetni mert csak aztán lesznek ám majd gondok...
én meg tanácstalan vagyok, meg félek is de nagyon...

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza pajzsmirigy göb témában

Kedes kérdező!

Valóban elég nagyok a pajzsmirigy göbjei, ezeket már műtéttel szokták kezelni. Fontos, hogy ilyen műtétekben tapasztalt intézetet keressen fel, mert akkor igen kevés az esélye a műtéti szövődményekre. Ma már nagyon szépen meg tudják operálni ezeket az elváltozásokat. A műtét után a jelenleg túlműködö pajzsmirigy alulműködővé válhat (attól függően, hogy mennyi mirigyállományt távolítanak el) , de ezt nagyon jól lehet kezelni gyógyszeres pajzsmirigy hormon pótlással. Ettől nem kell félnie.

A térde azért nem fáj, mert erős és hosszú hatású steroid tartalmú gyulladásgátlót kapott, ami elnyomta a tüneteket. Nem csak a térdpanaszait szüntette meg, hanem a -feltehetőleg allergiás -légúti panaszait is, ezért nem köhög és tüsszent. Az átmeneti fémes szájíz mellékhatás lehet.

Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Kérdés: 2009. május 12., 20:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 11:51
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás