• Alacsony a testhőmérsékletem - Nagy a baj?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Hogyan lehetséges az, hogy az átlagos testhőmérsékletem 36,4 helyett 35,1-35,4 között szokott lenni? Ez nagy baj? Mi okozhatja? Anyukámnak is ennyi szokott lenni. Vajon örökletes? Származhat belőle valami bajom?

        WEBBeteg szakértő válasza a testhőmérséklet témában

        Az ember normális testhőmérséklete (ún. köpenytemperatúra) 36.1- 37.0 C között ingadozik. Ettől való élettani eltérés természetesen lehetséges, azonban a 35.1-35.4 nem igazán fér bele az egészséges kategóriába. Legtöbb esetben azonban egész egyszerűen mérési hiba eredménye az állandóan alacsonynak mért testhőmérséklet. Kihűlés esete Önöknél nem áll fenn, ezért is gyanakszom helytelen mérésre, ill. rossz műszerre.

        Egyébként igen ritka agyi megbetegedések (a hipotalamusz területén lévő elváltozások) járhatnak esetlegesen ilyen mértékű csökkenéssel, azonban ezek esetén más, súlyosabb tünetek jellemzőek. Javaslom, hogy próbálkozzanak meg a hagyományos, higanyos hőmérővel, amelyet a zárt, előzőleg szárazra törölt hónaljárokban 10 percig (!) kell benntartani és hasonlítsák össze ezzel jelenlegi hőmérőjüket. Továbbá javasolt a szájüreg hőmérsékletét is megmérni, ahol a hőmérséklet 0.3-0.5 C-al magasabb, mint a hónaljban mért.

         

        Dr. Balogh Imre, endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-20 11:25:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 09:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés