Prolaktin és progeszteron probléma

Tisztelt Doktornő! Babát tervezünk párommal. Két endokrinológiai problémám van, amit eddig megállapítottak. Az egyik a progeszteron alacsony szintje (pecsételés előtte-utána, néha igen erős vérzéssel) . A másik, hogy novemberben mikroadenomát találtak nálam (prolaktin szint 941 mIU/l, ref. 40-530 mIU/l) . Novembertől Bromocriptin Richter 2, 5 mg tablettát szedek napi 2x1 adagban. A 3. napi vérvétel eredményei: LH: 5, 37 U/l (ref. 2, 12 - 10, 89 U/l) FSH: 8, 73 U/l (ref. 3, 85 - 8, 78 U/l) Ösztradiol: 222, 2 pmol/l (ref. 82, 2 - 422 pmol/l) Prolaktin: 258, 2 mIU/l (ref. 70, 8 - 566, 5 mIU/l) Tesztoszteron: < 0, 69 nmol/l (ref. < 2, 5 nmol/l) Progeszteron: 0, 875 nmol/l (ref. 1 - 3, 8 nmol/l) TSH 2, 105 mIU/l (ref. 0, 4 - 4 mIU/l) Mérettem T4, T3 értéket, valamint antitesteket. Ezek mind normál értéken belül vannak, anitest pozitivás nem mutatkozott. A 21. napi vérvétel eredménye: Progeszteron: 12, 5 nmol/l (ref. > 15, 5 nmol/l - luteális fázis közepe) Amit látok ebből, hogy a prolaktin helyreállt, viszont a mellfeszülés-duzzadás-tejcsorgás még mindig létezik, mint tünet. Ez mitől lehet, ha már rendeződöt a hormon szintje? A progeszteront hogyan tudom emelni Orvosom azt mondta, a Bromocriptin le szokta vinni a prolaktin és meg szokta emelni a progeszteront. Önnek erről mi a véleménye? A rendszertelen és pecsételő vérzés a hormonális okok következménye? Köszönöm szépen kedves segítségét, tanácsait örömmel fogadom.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza terhesség témában

Tisztelt kérdező!

Ezek az eredmények rendben vannak, önnek nincs szüksége gyógyszeres kezelésre.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2019. február 26., 08:20; Megválaszolva: 2019. március 03., 20:43
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Az alábbi hormonértékek...
Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH:...
TSH és terhesség
Kedves Mónika! Jelenleg 5 hetes terhes vagyok, nem rég derült ki, hogy pajzsmirigy alul működésem van, amire kaptam gyógyszert is, 25mg Letroxot kell...
Lehet e szedni a Pajzs-komplex jód...
Párommal 2 hónap múlva lesz az esküvőnk és utána rögtön nekiállnák a próbálkozásnak, ami a gyermekvállalást illeti.Jelenleg vannak pajzsmirigy...
pajzsmirigy eltávolítás- terhesség
Tisztelt Doktornő! Tavaly októberben eltávolították a pajzsmirigyemet. Azóta szedem a Letrox 100 miligrammos gyógyszert napi 1x. A műtét utáni...
Hogyan tovább? Meddő vagyok? Lehet...
Tisztelt Doktornő! 27 éves vagyok, 168 cm, 63 kg. Már több, mint 3 éve szeretnénk babát a férjemmel. Eddig sajnos még egy pozitív tesztet se...