• Prolaktin és progeszteron probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Babát tervezünk párommal. Két endokrinológiai problémám van, amit eddig megállapítottak. Az egyik a progeszteron alacsony szintje (pecsételés előtte-utána, néha igen erős vérzéssel). A másik, hogy novemberben mikroadenomát találtak nálam (prolaktin szint 941 mIU/l, ref. 40-530 mIU/l). Novembertől Bromocriptin Richter 2, 5 mg tablettát szedek napi 2x1 adagban. A 3. napi vérvétel eredményei: LH: 5, 37 U/l (ref. 2, 12 - 10, 89 U/l) FSH: 8, 73 U/l (ref. 3, 85 - 8, 78 U/l) Ösztradiol: 222, 2 pmol/l (ref. 82, 2 - 422 pmol/l) Prolaktin: 258, 2 mIU/l (ref. 70, 8 - 566, 5 mIU/l) Tesztoszteron: < 0, 69 nmol/l (ref. < 2, 5 nmol/l) Progeszteron: 0, 875 nmol/l (ref. 1 - 3, 8 nmol/l) TSH 2, 105 mIU/l (ref. 0, 4 - 4 mIU/l) Mérettem T4, T3 értéket, valamint antitesteket. Ezek mind normál értéken belül vannak, anitest pozitivás nem mutatkozott. A 21. napi vérvétel eredménye: Progeszteron: 12, 5 nmol/l (ref. > 15, 5 nmol/l - luteális fázis közepe) Amit látok ebből, hogy a prolaktin helyreállt, viszont a mellfeszülés-duzzadás-tejcsorgás még mindig létezik, mint tünet. Ez mitől lehet, ha már rendeződöt a hormon szintje? A progeszteront hogyan tudom emelni Orvosom azt mondta, a Bromocriptin le szokta vinni a prolaktin és meg szokta emelni a progeszteront. Önnek erről mi a véleménye? A rendszertelen és pecsételő vérzés a hormonális okok következménye? Köszönöm szépen kedves segítségét, tanácsait örömmel fogadom.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a terhesség témában

        Tisztelt kérdező! Ezek az eredmények rendben vannak, önnek nincs szüksége gyógyszeres kezelésre.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2019. február 26., 08:20; Megválaszolva: 2019. március 03., 20:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: