Pajzsmirigy alulműködés hatása terhesség idején ártalmas-e a babának?

Tisztelt Webdoktor! 40 éves nő vagyok, 8 hetes terhes. A terhesség miatti laboreredményből derült ki, hogy a TSH-m 11, 78. Eddig nem tudtam róla, hogy pajzsmirigy problémám lenne, ezért gyógyszert sem szedtem. Voltam endokrinológusnál, mától szedek napi 1 db Letrox 50 tablettát. Azt szeretném megtudni, hogy mi lehet a következménye annak, hogy 8 hétig nem szedtem gyógyszert, milyen károsodás érhette a babát? Mekkora esélye van, hogy emiatt beteg lesz, vagy valamilyen rendellenességgel születik? Nagyon várom válaszát! Köszönettel:

Dr. Pétervári László válasza pajzsmirigy-alulműködés témában

Anyai pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis)

Az anyai kezeletlen pajzsmirigy alulműködés esetén ritka a terhesség, de még a tünetek nélküli enyhe esetekben is csökken a teherbe esés valószínűsége.

A göbös golyva

A göbös golyva követése egész terhességen szükséges. Amennyiben rosszindulatú folyamat igazolódik a vizsgálatok során, a műtét a terhesség második harmadában elvégezhető, vagy esetleg halasztható a szülés utánra. Ez a kimenetelt nem befolyásolja. Természetesen a műtét után a megfelelő gyógyszeradaggal a hormon pótlása megoldandó.

A jó hormonellátottság hiányában a magzat idegrendszeri fejlődése károsodik, alacsony születési súly, spontán vetélés, lepényleválás következhet be.

Ha a pajzsmirigy alulműködés már korábban ismert volt a kismamánál, és ezt megfelelő gyógyszeradaggal be is állították a teherbe esésnek nincs akadálya. Ilyenkor a terhesség első harmadában a gyógyszerigény általában 50 százalékkal megnő.

A várandósság ideje alatt 6-8 hetente szükséges a pajzsmirigy hormon szinteket ellenőrizni.

Kérdés: 2013. február 15., 16:16 ;Megválaszolva: 2013. február 17., 18:58
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Hypothyreosis és terhesség!
Kedves Dr. Fáklya Mónika! 13 hetes terhes vagyok, és a mostani vérvételemnél derült ki, hogy Subklinikus hypothyreosisom van! Véletélenül lett...
L-Thyroxin
Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy 8, 20 volt a TSH-m kaptam L-Thyroxint 25 microgramm-ot, nem kevés ez az adag..kisbabát szeretnénk így...
Kombinált teszt eredmény
Várandósság _ionizáló...
Lelet kiértékelés