Pajzsmirigy probléma?

Kedves Dr. Fáklya Mónika! Kislányom 4 éves, tavasszal észrevettük, hogy elkezdett hízni. Addig kimondottan vékony kislány volt. Étkezési szokásai nem változtak.Nem édesszájú, édességet ritkán eszik, és csak vizet iszik. Először örültem, hog egy kicsit összeszedte magát, de aztán már feltünt, hogy a hizás folyamatos. Kértünk beutalót laborba, melynél csak a gyulladás faktor és a pajzsmirigy értékekben volt elváltozás. Értékei: Tsh: 10, 520, Szabad t4: 17, 54, Szabad t3: 4, 61 (éppen egy kezelt mandulagyulladás volt a vérvétel idején) Endokrinológián másfél hónap múlva az eredények a következők lettek. Tsh: 5, 33. ~ 0, 270 - 4, 2 Szabad t4: 15, 99 ~ 12, 0 - 22, 0 Szabad t3: 7, 47 ~ 3, 10 - 6, 80 Anti tg: <10 ~ <40 Anti TPO: 7, 9. ~ 35. Az endokrinológus a leletre annyit írt: hízása pajzsmirigy problémával nem mahyarázható, diéta javasolt. Kérném szives véleményét a laborértékekkel kapcsolatban, mert úgy érzem, hogy nem szabad itt megnyugodnom. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Köszönettel: Tímea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza hízás témában

Tisztelt kérdező!

Ez a TSH érték emelkedett, de mivel sem az aTg, sem az aTPO nem magas egyelőre csak jodid tabletta szedését javasolnám napi 50 mikrogram adagban. (recept nélkül kapható) 2 hónap múlva ujra TSH és fT4 mérés javasolt. E mellett a diéta batartása fontos.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2018. október 29., 08:07; Megválaszolva: 2018. november 20., 10:22
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Tisztelt Dr. Nő! 25 éves férfi vagyok! Az elmúlt 1 évben 17 kg-t fogytam. 2014-ben véletlen kerültem endokrinológushoz nagy fejfájások miatt....
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Tisztelt Doktor (nő)! Nagyon stresszes időszak után (családi gondok, nagyszülő halála, covid betegség) nem jött meg a menstuációm, a...
Szelén szedése
Kedves Doktornő! Eddig Béres Vital szelént szedtem, amit autoimmun pajzsmirigybetegségre javasoltak anno. Most nem lehet kapni, ezért egy patika által...
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Tisztelt Doktornő, Szubklinikus pajzsmirigy alulműködésre 2 hónapja 25 mg Eutirox-ot szedek, mert szeretnék teherbe esni. (TSH enyhén emelkedett...
Pajzsmirigy antitest érték
Kedves Doktornő! Pajzsmirigy érték vizsgálatokat végeztettem, mely értekek a következők: -TSH: 1,46 ref: 0,35-4,9 -T3: 4,1 ref: ...