• Pajzsmirigy probléma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr. Fáklya Mónika! Kislányom 4 éves, tavasszal észrevettük, hogy elkezdett hízni. Addig kimondottan vékony kislány volt. Étkezési szokásai nem változtak.Nem édesszájú, édességet ritkán eszik, és csak vizet iszik. Először örültem, hog egy kicsit összeszedte magát, de aztán már feltünt, hogy a hizás folyamatos. Kértünk beutalót laborba, melynél csak a gyulladás faktor és a pajzsmirigy értékekben volt elváltozás. Értékei:Tsh: 10, 520, Szabad t4: 17, 54, Szabad t3: 4, 61 (éppen egy kezelt mandulagyulladás volt a vérvétel idején) Endokrinológián másfél hónap múlva az eredények a következők lettek. Tsh: 5, 33. ~ 0, 270 - 4, 2 Szabad t4: 15, 99 ~ 12, 0 - 22, 0 Szabad t3: 7, 47 ~ 3, 10 - 6, 80 Anti tg: <10 ~ <40 Anti TPO: 7, 9. ~ 35. Az endokrinológus a leletre annyit írt: hízása pajzsmirigy problémával nem mahyarázható, diéta javasolt. Kérném szives véleményét a laborértékekkel kapcsolatban, mert úgy érzem, hogy nem szabad itt megnyugodnom. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Köszönettel: Tímea

        Dr. Fáklya Mónika válasza a hízás témában

        Tisztelt kérdező! Ez a TSH érték emelkedett, de mivel sem az aTg, sem az aTPO nem magas egyelőre csak jodid tabletta szedését javasolnám napi 50 mikrogram adagban. (recept nélkül kapható)2 hónap múlva ujra TSH és fT4 mérés javasolt. E mellett a diéta batartása fontos.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2018. október 29., 08:07; Megválaszolva: 2018. november 20., 10:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: