• Inzulinrezisztencia, ösztrogén

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktorur/Doktornő! 31 éves nő vagyok, a jobb petefészkemet eltavolitottak 2 éve cysta miatt. Voltam inzulin rezisztencia vizsgálaton, aminek eredménye feltételezhetően pozitiv, foglaltam endokrinológushoz időpontot, most várok. A Szedulese, rosszullevos tüneteim miatt, a nőgyógyászom ajánlotta a női hormon xsomagukat (3-5napig). Voltam önöknél, kérem segítene értékelni, hogy lát e valami eltérést? A progeszteron is benne volt a csomagban, azt például nem találtam. Valaszat és segítségét előre is köszönöm! Albumin 47 LH 4, 23 FSH: 7.86 Prolaltin: 111 Ösztradiol: <73 ( ez gyanúsnak tűnik) Tesztoszteron: 0, 6 AMH: 2, 28 FTI: 0.8% Biológiailag aktív tesztoszteron 26% SGBG: 74, 3 Cukorterheléses teszt: Érdeklődnék, hogy ön szerint mi állhat a hónapok óta tartó rendszeres hypoglikema, bizonytalansagerzes, tarkotaji egész napos szédülésem hátterében. Voltam koponya, nyaki gerinc és doppler vizsgalatokon, a neurológusom kizárta a neurológiai ok lehetőséget, minden negatív volt. A verkepen, a nagy rutin alkalmával tökéletes volt pár hete. A pajzsmirigy hormon, t3, t4 normál értékű. Így elmentem cukor terheléses vizsgálatra. Annyit elmondanék, hogy a cukor bevételét követően 5 perccel rá iszonyatos hányinger tört rám és fél óránál éreztem azt az ájulás közeli állapotot, ami miatt elmentem a vizsgálatra. Sajnos nem. 4, hanem csak 3 pontos vizsgálatot kértem, így nem volt 30.perc körüli mérés. Cukor 0: 5.1 60: 4.4 120: 5.0 Inzulin 0: 3.8 60: 13.2 120: 33.2 Lehet ez endokrinologiai eredetű rosszullet? A magas inzulin szintem miatt, egy fórumban az insulinomiat is emlegették. Köszönöm!

        Dr. Rakk Erika válasza a hormon lelet témában

        A cukorterhelés eredmény alapján Ön nem inzulinrezisztens. Leveléből nem egyértelmű, hogy a ciklus melyik időszakában vették le a nőgyógyszati hormonokat. Elvileg az oestradiolt a ciklus 1-5 napján, a progeszteront a ciklus 21-24 napján szokták nézni. Rosszulléte nem endokrinológiai eredetű. Milyan a vérnyomása, hogy alakult a testsúlya? Milyen munkakörben dolgozik? Monitor,? látás? Stressz? stb. számos dolog szóba jöhet. Remélem a szakorvosi vizsgálat során közelebb jutnak a megoldáshoz. Sajnos igy távolból nehéz.


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2018. szeptember 28., 12:36; Megválaszolva: 2018. október 28., 22:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: