• Pajzsmirigy túlműködés és szoptatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Születés: 1990. 1991-ben egyes tipusú diabétesz, pumpával kezelt. 2016. április 17. – első gyermek születése (1 eves koráig szoptattam) 2018. április 29. – második gyermek születése (jelenleg is szopik) 2016. 09. 27.-én laborban: - TSH 0.08 - fT4 25.5 -fT3 7.6 - anti-TPO AAT 16.2 - UH: kép megfelel thyreoiditisnek. 2016. 12. 09.- laborban: - TSH 10.6 - fT4 10.1. Ekkor kaptam Euthyrox-ot kis dózisban (post partum hyperthireosis miatt, valamint hajhullás és súlygyarapodás miatt) 2017.03.10.-én laborban: -TSH 0.103 - fT4 18.7 -fT3 6.1. Euthyrox elhagyható. 2017. 06. 09.-én laborban: - TSH 2.220 - fT4 13.7 - fT3 4.7 Ezután rendben volt minden. Nem kellett tovább szedni a gyógyszert. 2018. 09. 06.- án laborban (fokozott hajhullás, súlygyarapodás): - TSH 0.008 - fT4 30.4 -fT3 9.6. 2018. 09. 18. UH: Lebenyek megnagyobbodottak. A szerkezet kifejezetten durva, vascularisatio fokozott. Krónikus thyreoidtis. Bal lebeny felső harmadában 8 mm-es echodús képlet, itt apró göb, szintén hypervascularisalt. Submandibularis nyálmirigyek echoszegények, szerkezetük durvább. 2018. 09. 11.-én laborban: TRAK 1.9 szürke zóna Anti-TG AAT 319.9. Pajzsmirigyre ható gyógyszer még nincsen. Felmerül autoimmun kórkép. Kérdésem az lenne, hogy milyen jövőbeli képre lehet esetleg számolni (jó és rossz)? Valamint lehetne-e szedni erre a kórképre a Yespharma Pajzsmirigy+Slim nevű vitamint szoptatási időszak alatt(összetevői: B3-, B6 vitamin, szelén, króm, ligetszépe olaj, guarana kivonat, keserű narancs). Ha nem akkor, mit lehetne esetleg szedmi rá, hogy jobb legyen a kép (hajhullás gyengüljön és hogy megkezdődjön a fogyás)? Előre is köszönöm!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a laktáció alatt pajzsmirigybetegség témában

        Kedves Kérdező! Feltehetően maradni fog a pajzsmirigy alulműködés. Ez manapság elég gyakori fiatal nőknél is, és autoimmun eredet áll a háttérben. Mindig követni kell majd, ha beáll, idővel fél egy évente ultrahanggal és laborral. Ha göb is van a pajzsmirigyben akkor is. 1 cm alatti göböt kell követni, ha növekszik, mintát kell venni belőle, nehogy rosszindulatú legyen. De nem ez a jellemző. Az is fontos, hogy az a göb alul-jól-vagy túl működik-e, illetve ne legyen olyan nagy, hogy nyomja a környezetét. Olyankor felmerül a műtét is. Amit ír, lehet szedni, leginkább a szelén bizonyítottan jó alulműködésben, de ha nem elegendő a hormonszint kell gyógyszeresen is pótolni. A TSH jó ha 2 körül van, főleg ha panasz is van. De ettől lehet teljes értékű életet élni.


        Kérdés: 2018. szeptember 19., 11:45; Megválaszolva: 2018. október 04., 09:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: