pajzsmirigy ultra hang diagnózis Anikó

T Cím! Pajzsmirigy ultrahang konroll vizsgálatom mai eredménye az alábbi. Szeretném kérni ennek értelmezését. A pajzsmirigy mindkét lebenye normális nagyságú, a szerkezet diffusan inhomogén, melyen belül jobb oldalon caudalisan egy 7x6 mm-es kissé echodus göb van. Regeneratios göb? Bal oldalon medialisan egy 8x6mm-es keskeny echoszegény sávval határolt echodus göb van, caudalisan egy 11x10 mm-es inhomogénen echodus göb van. Submandibularisan bal oldalon egy 14 mm-es és egy kisebb, jobb oldalon egy 20 mm-es és egy-két kisebb, a nagyerek mentén egy-egy jobb oldalon max.14 mm-es, bal oldalon max 8 mm-es echosus hilusu echoszegény nyirokcsomó van, melyek a morf.alaspján lehetnek reactivak.Carositok területén plakk vagy stenosis nem látható. 1 évvel ezelőtt volt citológiai vizs.lelete. A vizsgált keneteken igen sűrű colloidba ágyazottan folliculushámsejtek kompakt csoportjai láthatóakmmalignitási jelek nélkül Thyreoiditisre jellegzetes cytológiai háttér a mintákon nem tűnik fel./PM/x: 3 Nem tudom mit kell ezután tennem. Köszönettel Anikó

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Pajzsmirigy ultrahang témában

Tisztelt Kérdező!

Néhány körülmény ismeretére még szükség volna, hogy tisztábban láthasson az ember - például milyen volt az egy évvel ezelőtti ultrahang lelet, változtak-e azóta a göbök, miből vették pontosan a citológiai mintát. Mindenesetre, a leírás szerint ezek a göbök méretei és szerkezete alapján valószínűleg nem igényelnek jelenleg különösebb teendőt, azon kívül, hogy évente érdemes kontrollálni a nagyságukat. A diffúz inhomogenitás utalhat krónikus autoimmun pajzsmirigy gyulladásra, de látatlanban erről nehéz nyilatkozni. Legjobb volna, ha háziorvosához, esetleg endokrinológushoz fordulna, az összes eddigi leletével együtt. A megnagyobbodott nyirokcsomók elsősorban egy banális (torok-garat, vagy fogak körüli) gyulladás következményei lehetnek, a méretük szerint valószínűleg tapinthatóak, és így követni lehet, hogy alakulnak. Ha néhány hét alatt nem múlnak el, esetleg tovább nőnek, akkor kivizsgálás javasolt.

Kérdés: 2015. február 17., 17:53; Megválaszolva: 2015. február 19., 21:36
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...