Cukor/inzulin terhelés

Tisztelt Doktor úr/nő! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, amire belgyógyászati szakrendelésen nem kaptam választ. Meglévő betegségem pajzsmirigy-alulműködés, amire tavaly február óta szedek Letroxot, aminek adagját tavaly szeptemberre 125 mikrogrammra kellett emelni, mert így értük el a kívánt értékeket. Ezt endokrinológus szakorvos javasolta. Mivel közérzetem nem javult, rendszeresen voltam ideges, szaporán vert a szívem, remegett a kezem, gyakran szédültem, sokszor éreztem úgy, hogy mindjárt elájulok, vérnyomásom leesett (90/60; 100-70) körüli értékeket mértem, és a pulzusom mindig elég magas volt, így további vizsgálatokra került sor. És itt térnék ki a kérdésem lényegére, miszerint a terheléses vércukor és inzulin szint mérés eredménye nem teljesen érthető számomra. Glukoz 0p: 4, 67 mmol/l 30p: 4, 60 mmol/l 60p: 3, 52 mmol/l 90p: 3, 19 mmol/l 120p: 3, 31 mmol/l Inzulin: 0p: 3, 66 mIU/l 60p: 18, 60 mIU/l 120p: 17, 60 mIU/l A kérdés tehát az, hogy ezek az értékek mire utalhatnak, és hogy mit tanácsolna ebben az esetben. A pajzsmirigy (TSH) értékem alacsonysága miatt, a Letrox adagját csökkentettem orvosi javaslatra, ezenkívül, CalciTriot, szelént, MAgne B6-ot szedek. Válaszát ezúton is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza terheléses vércukor vizsgálat témában

Tisztelt Kérdező!

Ha jól értem alacsony TSH mellett készült ez a cukorterhelés.Ez alapján ön inzulin-szenzitiv, mivel túl jól hat önnél az inzulin. Pajzsmirigy túlmüködés ill az alulmüködés túlkezelése esetén ez elvileg előfordulhat.Igazából nem is annyira az Ön számára kell, hogy érthető legyen a vizsgálat eredménye, hanem az Önt ismerő és a vizsgálatot kérő orvos számára.Ő tud igazán véleményt mondani. Részadatok ismeretében interneten keresztül ez nem annyira lehetséges, hiszen nem a laborleleteket kezeljük, hanem a pácienst.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2014. június 13., 11:50; Megválaszolva: 2014. június 23., 22:18
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Emelkedett vércukorszint
Tisztelt Doktorúr/ Doktornő! 2 éve derült ki az inzulinrezisztencám, az akkori értékek: (Glükóz értékek: 0': 4, 5 mmol/L, 60' 7, 5 mmol/L...
Hipoglikémia
Másfél éve fennálló problémáim után hipofizis adenómát diagnosztizáltak. Jelenleg a prolaktinoma gyanúja áll fenn. Voltam ogtt -n a héten, mivel...
inzulin szint
Tisztelettem dr úr vagy hölgy. Az én kérdésem az lenne, voltam vércukor mérésen 2.szer, az eredmény: éhgyómor glükoz 6, 0mmol/1 terhelés után 2...
Terheléses cukor
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy a terheléses cukorvizsgálat eredményét (vérvétel éhgyomorral, majd újabb vérvétel 120 perc...
Megfelelnek a terheléses vércukor...
Szeretném megtudni jók-e a terheléses vércukorvizsgálat-értékeim. 06.20-i vizsgálat értékei: Klinikai kémia: Glukóz plazmából 0 perc 5.0...