terhességi cukor terheléses teszt

Tisztelt Doktornő/ÚR! 22 hetes terhes vagyok, jövő héten részt kell vennem egy terheléses cukor teszten. Ahhoz, hogy kérdésemre válaszolni tudjon, röviden fel kell vázolnom az egészségi problémámat, ami talán összefüggésben lehet a teszttel. Egy évvel ezelőtt glutén intoleranciát állapítottak meg nálam, sajnos több éves félrediagnosztizálás után, ami odáig vezetett, hogy rengeteg ételcsoportra is allergiás vagyok, pl. tejfehérje, fruktóz, laktóz, tojás és egyéb ételekre. Ezen kívül a bélflórám, bár egy éve pótoljuk a pro és prebiotikumokat, még mindig csökkent állománnyal rendelkezik, valamint csökkent májkiválasztást és csökkent zsír, szénhidrát emésztést is kimutattak. Ezeket enzimek segítségével emésztem. A felszívódásom az egy év alatt sokat javult a diéta miatt. Belgyógyászom említést tett egy évvel ezelőtt, hogy a labor arra utaló jeleket is kimutat, hogy a hasnyálmirigyem szintén csökkent üzemmódban működik, emiatt saját döntésre egy éve nem viszek be semmilyen finomított cukrot, még gyümölcsöt sem eszem. Kérdésem is ezzel kapcsolatos. Mivel egy éve nem eszem semmilyen finomított cukrot (gondolom a szénhidrátokban, mint rizs, cukor, kukorica azért van, ezeket fogyasztok) attól tartok, hogy egy nagyobb dózisú cukor bevitel, amit a terheléses teszten meg kell innom, kiválthat valamilyen ellenreakciót, ami esetleg a babára negatív hatással van. A nőgyógyászom azt mondta, hogy szerinte semmilyen gondot nem okoz, azonban egy diabétesz orvos véleményét is szeretném tudni. Tudna ebben segíteni? Erre vonatkozó labor eredményem nincsen, csak a kézi cukormérők eredményei, amivel mostanában néha megmérem a vércukor szintem, ezek mindig 6-os érték alatt maradtak, függetlenül, hogy étkezés után vagy előtt mértem. Segítségét előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza terheléses vércukor vizsgálat témában

Kedves Kérdező!

Szerintem se lenne káros a babára, ha megtörténne a teszt, tehát egyetértek a nőgyógyász kollégával. Tulajdonképpen a cukorterhelés elvégzése most előírás, amitől sok, most itt nem részletezendő ok miatt nem szívesen térünk el. Ha ön nem kíván meginni egy ilyen oldatot, megteheti, saját felelősségére visszautasíthatja a vizsgálatot. Gondolom a levelében tévesen szerepel a zárójelben a rizs után a cukor, mivel folyamatosan arról ír, hogy nem fogyaszt finomított cukros ételt, vagyis cukrot. Egyébként ál-pozitív, vagyis tévesen kóros lehet a teszt, ha a megelőző napokban valaki 150 gr -nál kevesebb szénhidrátot fogyaszt. Nem tanácsos tehát direkt " ráéhezni" a teszt előtt, hogy biztos jó legyen, sőt, tanácsos bevinni legalább 150 gr szénhidrátot, persze ez nem kell hogy sőt jobb is ha nem finomított szénhidrát, inkább gyümölcs, keményítő legyen.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2015. július 22., 12:06; Megválaszolva: 2015. július 25., 16:16
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése
32.hetes kismama cukorterhelés
Cukorterhelés eredmény