Pajzsmirigy, tsh, trak és gyerekvállalási gondok

Tisztelt Válaszoló. 31 éves vagyok és tavasszal Basedow-kórt állapítottak meg, aminek eredményeképpen enyhén megnagyobodott a pajzsmirigyem, elkülöníthető göb nélkül és a laborleleteim TSH 0, 01 fT4 47, 44 és fT3 28, 61. Tüneteim voltak akkor fogyás, szapora szívverés, lehangoltság, idegeskedés, alvászavar. Akkoriban stresszes időszakom volt, elég kemény influenza vírussal és akkor hagytam abba a szoptatást is. ATPO 15, 68 volt (ref.0.00-63.00) AT (TRAK) 1, 10 IU/L. Metothyrin szedése mellett a T3 és T4 hamar rendeződött. Előtte napi kettőt, majd napi egyet, utána napi1 és 0, 5 tablettát szedtem váltott napi adagolásban. (fokozatosan csökkentve lett az adagom) A laborleletemen azonban a TSH továbbra is 0, 00 volt. November elején azonban felemelte az orvosom az adagot napi másfélre, aminek eredményeképpen a TSH elkezdett rendeződni, múlt heti laborleletem alapján: TSH 0, 1, T4 10, 29 T3 3, 46. A pajzsmirigyem már csak picit van megnagyobbodva, látom a nyakamon, Nagyon tartok a csökkent T4-től, mivel a referencia alsó tartománya 12. Nagyon félek, hogy átmegyek pajzsmirigy alulműkődésbe. Menstruációm eddig 28-30 napos volt. Most azonban már a 25.ciklusnapomon tartok és az ébredési hőmérsékletem az elmúlt 10 napban 36, 2, vonalzót nyert a hőgörbém. Nem volt peteérésem, azt látom. Szeretnénk már hónapok óta babát. Az orvosom a napi másfél tablettát 1 tablettára csökkentette, de van egy olyan érzésem, hogy azért, mert én nagyon aggódva megcsináltattam egy külön tsh vérvételt, holott ő csak február 14-re várt volna engem. Kérdéseim lennének: Teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom, hogy most mennyi tablettát szedjek? Félek, hogy átmentem alulműkődésbe, ezért nincs peteérésem jelenleg. Valaki felhívta a figyelmemet, hogy TRAK-nak kórosnak kellett volna lennie, amikor megállapították a pajzsmirigy túlműkődést, nekem meg normális volt. Normális az ébredési hőm? Mikor lehet nekem ismét babám?

Dr. Fáklya Mónika válasza Basedow-kór témában

Tisztelt kérdező!

Elképzelhető az ön esetében, hogy ezek a hormonszintek csak átmenetiek voltak önnél. Ugyanis nem csak Basedow kór okozhat ilyen értékeket, hanem a szülés után kialakuló pajzsmirigy gyulladás is. A hormonellenőrzések során ilyenkor azt fogja látni az orvosa, hogy a hormonszintek nagyon gyorsan rendeződek, esetleg pm. alulműködés alakul ki. De ez szépen rendeződni fog, ezért rendszeresen menjen el hormonszint ellenőrzésekre és kövesse orvosa előírásait, ami a gyógyszerszedést illeti. Ebben az esetben nem lesz gond a következ baba vállalásával sem. Önkényesen azonban ne változtasson a gyógyszerelésén!

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. december 23., 16:40 ;Megválaszolva: 2012. december 30., 11:05
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
propycil/hízás
Tisztelt Webbeteg.hu! 2017. novemberben diagnosztizáltak Basedow-kórral. A kezdeti 1X2 Methothyrint 2017. december 12-én a 3X1 Propycil váltotta fel...
Basedow kór
Két hónapja derült ki, hogy Basedow kórom van. Az orvosom műtétet ajánlott mivel hamarosan szeretnék kisbabát és a kiújulás veszélye miatt. A...
Szembetegség; "Basedow" kór
Tisztelt válaszadó! 2012 Május hó folyamán kerültem a szemészeti szakrendelésről, pajzsmirigy szakrendelésre. A megfelelő pajzsmirigy...
Basedow akív mit jelent?
Tisztelt Válaszadó! Basedowom van, Thyreotoxicosis diffúz golyvával. TSH, FT3, FT4, normalizálódott, aTPO és TRAK magas. A betegségem még...
Pajzsmirigy-megbetegedés
Tisztelt Dr.Nő/ Dr.Úr! Édesanyám Basedow-kórban szenved. Hirtelen fogyás után kivizsgálásra ment, ott állapították meg a betegségét. Sokat...