vashiány, pajzsmirigy betegség összefüggése

T.C. Vashiányra egy hete szedek aktiferrint (vas: 8.9mol, transzferrin telítettség: 13%) .Pajzsmirigy biopszia mikroszkópos leírása: haemosiderin tartalmú histiocyták tömege észlelhető.Ha jól néztem utána a haemosiderin fehérje molekula ami a vasat megköti.Lehet összefüggésben a vashiányommal? A vashiány az alacsony (105/70) vérnyomásommal? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskásné Dr. Kocsis Erika válasza vashiány témában

Tisztelt Kérdező,

A haemosiderin nevű fehérje nem lehet összefüggésben a vashiánnyal. A vashiányos vérszegénység/vashiány okai között leggyakrabban a vérvesztés áll (pl.: gyomor-bél rendszeren keresztüli vérzés, bőséges menstruáció) , de okozhatja még hiányos táplálkozás, felszívódási zavar, terhesség. Amennyiben a vashiány olyan mértékű hogy vérszegénységet okoz, lehet következménye szapora szívverés, gyengeség, fáradékonyság, pl. vérzés esetén alacsony vérnyomás. A vaspótló kezelés elkezdését követően kb. 2-3 hónapra van szükség a szervezet készletének feltöltéséhez.

Üdvözlettel,

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. augusztus 07., 09:49; Megválaszolva: 2012. augusztus 10., 10:22
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Vérkép eredmény
Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! Frissen lettem 23 éves, sajnos nem sportolok, (mindössze napi körülbelül fél óra séta.) testmagasságom 177 cm...
Pajzsmirigy lelet
Kedves Doktor Úr/Doktornő! A mai napon kapott pajzsmirigy ultrahang leletemről szeretném a véleményét kérni! "A pajzsmirigy lebenyek minimálisan...
Érdemes endokrinológust felkeresni?
Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Nemrégiben volt egy nagylabor vérvételem, ahol a következő eredményeket kaptam: TSH 6,27 (0,55-4,78) | szabad T4...
Pajzsmirigy alulműködés?
Tisztelt Doktornő! Vérmintából véve az alábbi pajzsmiriggyel kapcsolatos értékeim vannak: FT4: 9.98 pmol/l (referencia: 7,86-14,41) TSH: 2,783...
Pajzsmirigy és nemi vágy
Üdvözlöm! 50 éves vagyok, 15 éve diagnosztizáltak nálam autoimmun pajzsmirigy betegséget. 10 éve szedek Letrox tablettát, egészen a tavalyi évig...