vashiány, pajzsmirigy betegség összefüggése

T.C. Vashiányra egy hete szedek aktiferrint (vas: 8.9mol, transzferrin telítettség: 13%) .Pajzsmirigy biopszia mikroszkópos leírása: haemosiderin tartalmú histiocyták tömege észlelhető.Ha jól néztem utána a haemosiderin fehérje molekula ami a vasat megköti.Lehet összefüggésben a vashiányommal? A vashiány az alacsony (105/70) vérnyomásommal? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskásné Dr. Kocsis Erika válasza vashiány témában

Tisztelt Kérdező,

A haemosiderin nevű fehérje nem lehet összefüggésben a vashiánnyal. A vashiányos vérszegénység/vashiány okai között leggyakrabban a vérvesztés áll (pl.: gyomor-bél rendszeren keresztüli vérzés, bőséges menstruáció) , de okozhatja még hiányos táplálkozás, felszívódási zavar, terhesség. Amennyiben a vashiány olyan mértékű hogy vérszegénységet okoz, lehet következménye szapora szívverés, gyengeség, fáradékonyság, pl. vérzés esetén alacsony vérnyomás. A vaspótló kezelés elkezdését követően kb. 2-3 hónapra van szükség a szervezet készletének feltöltéséhez.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2012. augusztus 07., 09:49; Megválaszolva: 2012. augusztus 10., 10:22
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...