• Kissé emelkedett bilirubinszint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Éves rendszeres foglalkoztaásegészségügyi vizsgálaton az alábbi eredményt kaptam: laborvizsgálata során kissé emelkedett (bilirubin összes: 24,1) bilirubinszintet és minimálisan magasabb (29,9) vas szintet találtunk. Tekintve, hogy a bilirubinszint emelkedés nem jár a máj funkcionális károsodásával laborkontroll 6-12 hónap múlva elegendő (sebi, májfunkció, vérkép, seFe, ferritin). Kérem, segítsen nekem az értelmezében. Mit is jelent ez pontosan. Honnan tudják, hogy nem jár a máj funkcionális károsodásával? Mitől alakulhatott ki? Amitől jobban aggaszt az eredmény az az, hogy kb. 1,5-2 hónapja rendszertelen időközönként, de a jobb oldalamon a bordák aljánák éles szúrást érzek... Várjak nyugodtan a következő vizsgálatig vagy vizsgáltassam tovább magam? Mennyire komoly? Köszönöm a segítségét. Virág

        Dr. Szigeti Nóra válasza a bilirubin témában

        Tisztelt Kérdező! Ha csupán a szérum vas emelkedett kissé, és a szérum ferritin, transferrin, transzferrin szaturáció nem, akkor valóban nincs miért aggódni. A májfunkciós károsodást úgy zárták ki, hogy a laborvizsgálat során nem láttak eltérést (GOT, GPT, GGT, ALP, LDH normális). Ha csupán a szérum bilirubin emelkedett, akkor az nem jelent "kórosat", feltehetőleg ún. Gilber-kórja van, ami nem súlyos betegség, inkább állapot, egy enzim renyhe működése, semmifajta további károsodást nem okoz. Amennyiben nem étkezik, a szérum bilirubin szintje megemelkedik. Valóban elégséges a néhány hónap múlva javasolt laborkontroll. Ha viszont a jobb bordaív alatti fájdalom aggasztja, hasi UH vizsgálatot javasolok. Tisztelettel


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 28., 10:36; Megválaszolva: 2011. március 29., 09:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés