Kissé emelkedett bilirubinszint

Éves rendszeres foglalkoztaásegészségügyi vizsgálaton az alábbi eredményt kaptam: laborvizsgálata során kissé emelkedett (bilirubin összes: 24, 1) bilirubinszintet és minimálisan magasabb (29, 9) vas szintet találtunk. Tekintve, hogy a bilirubinszint emelkedés nem jár a máj funkcionális károsodásával laborkontroll 6-12 hónap múlva elegendő (sebi, májfunkció, vérkép, seFe, ferritin) . Kérem, segítsen nekem az értelmezében. Mit is jelent ez pontosan. Honnan tudják, hogy nem jár a máj funkcionális károsodásával? Mitől alakulhatott ki? Amitől jobban aggaszt az eredmény az az, hogy kb. 1, 5-2 hónapja rendszertelen időközönként, de a jobb oldalamon a bordák aljánák éles szúrást érzek... Várjak nyugodtan a következő vizsgálatig vagy vizsgáltassam tovább magam? Mennyire komoly? Köszönöm a segítségét. Virág

Dr. Szigeti Nóra válasza bilirubin témában

Tisztelt Kérdező!

Ha csupán a szérum vas emelkedett kissé, és a szérum ferritin, transferrin, transzferrin szaturáció nem, akkor valóban nincs miért aggódni. A májfunkciós károsodást úgy zárták ki, hogy a laborvizsgálat során nem láttak eltérést (GOT, GPT, GGT, ALP, LDH normális) . Ha csupán a szérum bilirubin emelkedett, akkor az nem jelent "kórosat", feltehetőleg ún. Gilber-kórja van, ami nem súlyos betegség, inkább állapot, egy enzim renyhe működése, semmifajta további károsodást nem okoz. Amennyiben nem étkezik, a szérum bilirubin szintje megemelkedik. Valóban elégséges a néhány hónap múlva javasolt laborkontroll. Ha viszont a jobb bordaív alatti fájdalom aggasztja, hasi UH vizsgálatot javasolok.

Tisztelettel

Kérdés: 2011. március 28., 10:36 ;Megválaszolva: 2011. március 29., 09:46
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mi lehet ez ha magas a bilirubin?
Jó napot kívánok! Tüdő beteg vagyok, ma megcsináltam az általános laborom, a májenzimek normális értéken belül vannak, egyedül a totál...
Magas T Bilirubin 22
Tisztelt Dr Nő, Úr! Hasnyálmirigy enzim hiányt álapítottak meg nálam amire Kreont szedek. Nagyon sokszor érzem, hoyg az emésztés nehézkes és...
normálnál magasabb össz bilirubin...
Tisztelt válaszadó! 31 éves fiatalember vagyok. A múlt hét folyamán elmentem egy labor vizsgálatra (vizelet, vér) pusztán kíváncsiságból...
Össz Bilirubin
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 19éves lányom egy évvel ezelőtt hasnyálmirigy-gyulladáson esett át (1hét kórház 2010.nov.) . Akkor sajna három...
Bilirubin
Tisztelt Dr.! Ezelott 1-2 hettel edesapam (51) sulyos hasmenes-hagyas-dehidratlodas miatt a surogossegin kotott ki.Valamilyen etelmergezes vagy virus...