Hogyan védhetem meg a májat?

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Férjemnek másfél éve májusban 2 Grand mal epilepsziás rohama volt, két órás különbséggel. Azóta reggel 200 mg, este 400 mg Tegretol tablettát kell szednie. Háziorvosunk fél évente ellenőrzi a májfunkciót, de kb. fél éve a Gamma GT érték 100-104 körül mozog (a többi értéke rendben van, kivéve a koleszterint, mert az is kb. fél éve megnövekedett, 6 körüli értékre.) Ez a Gamma GT érték mit jelez? A háziorvost kérdeztük, de annyit mondott, hogy úgysem kell már sokáig szednie a bogyót, ezért nincs jelentősége. (Talán mégiscsak lehet? Egy 33 éves fiatalembernek, akinek pár héten belül születik a kisfia, esetleg nem kellene a máját kinyírni...) Vettem neki Pannonhalmi májvédő teát, viszont belül a tájékoztatóban azt írják, hogy epilepszia elleni szerekkel együtt nem fogyasztható, mert csökkentheti, ill. növelheti azok hatását. Akkor mégis hogy védhetem meg a férjem máját? (A laboreredménye biztosan a gyógyszertől változott meg, mert alkoholt nem fogyaszt, azelőtt sem volt jellemző, a Tegretol szedése óta pedig pláne nem.) Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza májfunkció témában

A 100-as GGT érték még nem jelenti a máj "kinyírását" (gyakorló alkoholistáknál ez az érték több ezres is lehet) . A GGT nem jelez májsejt-pusztulást, ez inkább epeuti eltérést mutat. Javasloom végeztessen hasi ultrahangos vizsgálatot (nincs- e pepeköve vagy zsírmája) . A magasabb koleszterin-érrték miatt érdemes cholesterin- és zsírszegény diétát tartani, valamint rendszeresen mozogni. A máj védelmére alkalmas lehet az aritcsóka valamint a máriatövis-kivonat.

Kérdés: 2011. január 06., 11:33; Megválaszolva: 2011. január 07., 17:15
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mennyire súlyos?
Üdvözlöm. A testvérem aug-i vérképe nem jó szerintünk de a háziorvos sehova nem küldi tovább.Ennek már 3 hónapja.Gyakran érzi magát fáradtnak...
Labor
Magas a GPT. Zavaros a látásom és néha sárgás a szemem. Lehet összefüggés? Karbamid 7, 9 GPT 84 Gamma-GT 51 HDL 1, 15 Triglicerid 2...
GGT, GPT magas, triglicerid enyhén...
Kedves Doktor, 27 éves férfi vagyok, és megjött a részletes labor leletem a mai napon. GOT: 37 U/L GPT: 68 U/L GGT: 76 U/L Triglicerid: 2...
Laboreredmények: daganat is állhat a...
Tavaly emelkedettek voltak a májfunkciós ereményeimGPT60U/l, GOT26U/lGGT 63U/l, alkalikus foszfatáz 297U/L.Hasi UH-n voltam, epekövet diagnosztizáltak...
Májfunkció
T.Dr Nő/Úr! Jelenleg autoimmun thyreoditisem van, letroxot szedek. A leletemben ezek az adatok eltérnek: GOT 75, GPT 160, GGT 372. Az ultrahang fokozott...