• Hogyan védhetem meg a májat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Férjemnek másfél éve májusban 2 Grand mal epilepsziás rohama volt, két órás különbséggel. Azóta reggel 200 mg, este 400 mg Tegretol tablettát kell szednie. Háziorvosunk fél évente ellenőrzi a májfunkciót, de kb. fél éve a Gamma GT érték 100-104 körül mozog (a többi értéke rendben van, kivéve a koleszterint, mert az is kb. fél éve megnövekedett, 6 körüli értékre.) Ez a Gamma GT érték mit jelez? A háziorvost kérdeztük, de annyit mondott, hogy úgysem kell már sokáig szednie a bogyót, ezért nincs jelentősége. (Talán mégiscsak lehet? Egy 33 éves fiatalembernek, akinek pár héten belül születik a kisfia, esetleg nem kellene a máját kinyírni... ) Vettem neki Pannonhalmi májvédő teát, viszont belül a tájékoztatóban azt írják, hogy epilepszia elleni szerekkel együtt nem fogyasztható, mert csökkentheti, ill. növelheti azok hatását. Akkor mégis hogy védhetem meg a férjem máját? (A laboreredménye biztosan a gyógyszertől változott meg, mert alkoholt nem fogyaszt, azelőtt sem volt jellemző, a Tegretol szedése óta pedig pláne nem.) Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a májfunkció témában

        A 100-as GGT érték még nem jelenti a máj "kinyírását" (gyakorló alkoholistáknál ez az érték több ezres is lehet). A GGT nem jelez májsejt-pusztulást, ez inkább epeuti eltérést mutat. Javasloom végeztessen hasi ultrahangos vizsgálatot (nincs- e pepeköve vagy zsírmája). A magasabb koleszterin-érrték miatt érdemes cholesterin- és zsírszegény diétát tartani, valamint rendszeresen mozogni. A máj védelmére alkalmas lehet az aritcsóka valamint a máriatövis-kivonat.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 06., 11:33; Megválaszolva: 2011. január 07., 17:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: