• Az epeváladék visszafolyik a gyomorba

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dokror/nő!

        A napokban voltam gasztroenteorológián ahol megtükröztek és kiderült, hogy az epeváladék visszafolyik a gyomorba/epém már nincs/ plusz refluxom van nyelőcső gyulladással. A kérdésem az lenne hogy milyen táplálkozás javasolt ilyen esetben mert a doktor nem mondott semmit az interneten pedig hol ezt írják hol azt.Egyébként Domperidon és Controloc tablettát kell szednem, ami úgy tudom a gyomrot védi, de az epe gyomorba való visszafolyását mi fogja megszüntetni? Valóban igaz e az hogy a gyomor problémát az elsavasodott szervezet okozza? És ezt miként lehetne helyreállítani?

        Egy más jellegű kérdés valóban igaz e az, hogy egy rendelőben másfél éven belül nem lehet citológiát végezni, mert megbüntetik a rendelőt?

        Válaszát előre is köszönöm B.né Mariann

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Kedves Mariann!

        Kezdjük a végével. A pontos szabályozást nem tudom, de az biztos, hogy számos vizsgálatra meg van állapítva, hogy milyen időközönként lehet elvégezni és a gyakrabban végzett vizsgálatokat nem finanszírozza az OEP. 
        A Controloc a gyomor savtermelését csökkenti, a Domperidon pedig a nyelőcső-gyomor mozgását segíti elő, illetve a záróizmok működését javítja. Így ez az utóbbi szer segíthet a reflux és az epés visszacsorgás megszüntetésében is. Emelett a gyakori, rendszeres nyugodt kis étkezés a fontos, illetve a megfelelő mennyiségű testmozgás. Étrendileg a szénsavas italok,   az erősen fűszeres, forró ételek kerülése javallott. Evés után 1 óráig nem szabad lefeküdni, illetve éjszaka az ágyban a fejvéget tanácsos megemelni. Az elsavasodás igen felkapott téma, de a szervezet a savas anygacsere termékektől a vesén keresztül és a légzés útján szabadul meg, nem a gyomron keresztül.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2009-06-02 22:32:42; Megválaszolva: 2011. október 04., 14:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.