A tünetek alapján reflux betegségről lehet-e szó?

Tisztelt Dr.Plósz János! Tüneteim akkor kezdődtek amikor elérkezett az a nap amikor indultunk a Balatoni nyaraláshoz 2022.06.17.reggelén. 2017,2018-ban ugyanúgy a Balatoni indulás reggelén jelentkeztek a tünetek. (indulás előtti este semmilyen tünet,reggelre egekben a sav.) 2017-2018 tünetek: hányinger,böfögés,maró érzés torokban,egekben a sav érzés.Amikor hazaértünk Balatonról a következő 1-2 napban teljesen elmúltak ezek a tünetek. (Mindkét évben 14 napos nyaralás volt) . 2019-2020-2021 Nem volt nyaralás Covid.etc miatt ebben a 3 évben nem volt semmilyen tünetem. 2022-es tünetek: mellkasi fájdalom,szegycsont fájdalom,bordafájdalom,puffadás,böfögés (ebben az évben böfögésnél nincs maró érzés) . (indulás előtti este semmilyen tünet,reggelre egekben a sav. (a mellkasi fájdalom,szegycsont fájdalom,bordafájdalom a Balatoni nyaralás felénél jelentkezett) . Amikor most 2022.06.27-én hazaértünk elmúlt a mellkasi fájdalom,szegycsont fájdalom,bordafájdalom,puffadás,de a sav továbbra is magasan,fojtó érzés is jelentkezik,illetve mintha valami be lenne gyulladva a torok körül.A fojtó/szorító érzés teljesen összevissza jelentkezik+sokszor evés/ivás után. Jelenleg munkahelyem sincs lehet ez is közrejátszik (2017-2018-ban volt amikor kialakult) . Középiskola 9.-10. évfolyamán voltak még ilyen tüneteim mint 2017-2018-ban.Viszont a 2022-höz hasonló tüneteim még nem voltak. (2017,2018,2022 nem voltak tünetek a nyaralás előtt) . A háziorvosom először valamilyen bakteriális fertőzésre tippelt ezért volt székletminta amit a Miskolci laborban ellenőriztek viszont az negatív lett. A Rennie sokszor azonnali jelentős javulást eredményezett. Jelenleg 2*20 mg Apo Famotidint szedek este,amióta ezt szedem éjszaka egyszer se volt visszafolyás,kényelmesen alszom felébredés nélkül. (néha reggel van egy kis hasi discomfort) . Kérdésem: A fent említett tünetek a leírtak alapján refluxnak tűnnek-e,illetve az Apo Famotidint jobb lenne ha reggel és este szednék 1db-ot,esti 2db helyett? (elnézést a két kérdésért,illetve a hosszú szövegért) . Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza reflux témában

Igen, jó eséllyel reflux állhat a panaszok hátterében. A hosszabban fennálló, tartós tünetek miatt mindenképp érdemes gyomortükrözést végeztetni. Addig maradhat az esti 40mg famotidin, közvetlen lefekvés előtt megpróbálható még Gaviscon oldat vagy rágótabl. használata. Életmódban a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, a szénsavas italok kerülése, ágyban a fejvég megemelése segíthet.

Kérdés: 2022. július 27., 15:01; Megválaszolva: 2022. július 28., 12:23
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
H2 kilégzési teszt (laktulóz)...
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mit jelez a tegnapi laktulóz H2 kilégzési tesztem eredménye. Azt olvastam, hogy a magas...
Hirtelen jött reflux
Tisztelt doktornő /úr! 4 napja hirtelen jött erőteljes refluxom van mélyen a rennie és a salvus sem segít, ha igen csak rövid ideig. Ehhez társult...
Mi okozhatja a tüneteim? Reflux?
Kedves Doktor Úr! Tüneteim markánsan december 7 óta jelentkeztek.De vissza gondolva előtte is volt étvágytalanság éjszakai köhögés és...
Mi lehet a baj
Gyomorbántalmak