Vastagbélszűrés?

Tisztelt Doktor Úr! Az utóbbi egy-két évben megváltoztak a székelési szokásaim. A székletem lágyabb, világosabb (világosbarna, sárgás) , gyakran nagy tömegű. Fogytam is, mióta a széklet megváltozását tapasztalom, egyértelműnek látom az összefüggést. Azelőtt nem mértem rendszeresen a súlyomat, de ismerőseim észrevették, hogy fogytam. Változott az étkezésem is, mióta nagyrészt magam főzök, de nehéz megmondani, hogy emiatt változott-e az emésztésem is. Kb. 3 hónappal ezelőtt voltak akut gyomorpanaszaim, akkor zsír-, fűszer- és alkoholmentes étrendbe kezdtem, azóta 5-6 kilót fogytam (kb. 90-ből lett 84-85) . A hasi UH egy 5mm-es poliptól (cholesterol polyp gyanúja) eltekintve negatív, májenzimértékek, amiláz, lipáz, széklet pancreas elasztáz a normál tartományban. Tumormarkerek (CEA, AFP, CA-125, CA 15-3, CA 19-9, TPA, NSE, CA72-4) értéke rendben van, a vérkép sem mutatott eltérést. A DAO enzim méréséből kiderült, hogy hisztaminintolerancia áll fenn. Véleménye szerint ezek a tünetek indokolnak vastagbélszűrést? Mi a véleménye a székletvér és az M2-PK fehérje vizsgálatáról, esetleg Septin-9 vizsgálatával kombinálva ebből a célból? Előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza colonoscopia témában

Az indokolatlan fogyás lehet indoka a colonoscopiának (bár markáns tünetek hiányában inkább szűrő jellegű vizsgálatnak tartanám). A széklet-vér vizsgálat és az M2PK is gyakran álpozitív (tumor tekintetében), de ha szeretné elkerülni a colonoscopiát, ezen vizsgálatok negativitása megnyugtató lehet. A Septin9 igen drága és az érzékenysége sem megfelelő.

Kérdés: 2022. február 02., 20:52 ;Megválaszolva: 2022. február 02., 21:38
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Lelet értelmezés
Tisztelt Doktor Úr! Kérem segítsen értelmezni a szövettani és kolonoszkópiás leletemet. I. Mikroszkóp alatt terminalis ileumból származó...
Tüdőembólia után
Tisztelt Doktor ÚR! Az édesanyámnak 3 hete tüdőembóliája volt. Tüdőgyulladással is kezelték, 2 féle antibiotikumot kapott, mert az elsőt nem...
Colonoscopia lelet
Tisztelt Dr Úr/Nő! Hónapok óta nem múló, gyakori lágy széklet miatt (napi 4-5 alkalom) vastagbéltükrözésen voltam, ahol az alábbi leletet...
Colitis
Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim voltak a székletemmel (néha nyákosabb volt és egyszer kétszer hasmenéses) . Elküdött a háziorvos colonoscopiára....
Colonoscopia előtt
Tisztelt Doktor úr! A napokban colonoscopiás vizsgálatra megyek. Előtte a béltisztításhoz 6 zacskó Endostar-Lavage-t kell elfogyasztanom 3 liter...