Visszamaradt gyulladás?

Tisztelt Doktor Úr! A közelmúltban írtam Önnek gyomorhurutra utaló panaszok miatt. November közepén étkezési kihágás (csípős ételek, alkohol) után este, lefekvéskor hidegrázás, magas pulzus, ingadozó vérnyomás, ami többször megismétlődött, ha "nehezebb" ételt (pl. sajtot) ettem. Sárga széklet, amely Tasectan mellett rendeződni kezdett, de azóta még néhányszor előfordul. Azonban az utóbbi hetekben jellemző rám a fázékonyság, fáradékonyság, magasabb nyugalmi pulzus. Ez utóbbit a kardiológiai vizsgálat is megerősítette, és az orvos arra gyanakszik, hogy valamilyen enyhe gyulladás áll fenn. A heveny tünetek jelentkezése után kb. 10 nappal készült laborról töltök fel képet. ----------------------------- Továbbiak: Gastro Panel (pepszinogén, gasztrin,helicobact) heveny tünetek jelentkezése után kb. 20 nappal készült) Gastrin-17 1,8 pmol/l 1,0 - 7,0 Helicobacter pylori IgG 5,1 EIU 0,0 - 30,0 Pepszinogén I. 50,2 µg/L 30,0 - 165,0 Pepszinogén II. 3,9 µg/L 3,0 - 15,0 Pepszinogén I/II 13 3 - 20 Leletértékelés GastroPanel értékelés: Az eredmények alapján sem Helicobacter okozta fertõzés, sem atrófiás gastritis nem igazolódott. A gyomor nyálkahártya funkciója rendben. A gyomorsav szekréciója normális. ----------------------------- December vége: GOT (ASAT) 21 U/L - 35 GPT (ALAT) 23 U/L - 35 Gamma GT (GGT) 22 U/L - 38 Alkalikus foszfatáz 53 U/L 35 - 104 Totál bilirubin 23,7 umol/L * 5,0 - 21,0 Direkt bilirubin 4,1 umol/L * 0,0 - 3,4 Laktát dehidrogenáz (LDH) 373 U/L 240 - 480 Kreatinkináz (CK) 66 U/L - 146 Amiláz 61 U/L 28 - 100 C reaktív protein (CRP) 5,40 mg/L * 0,00 - 5,00 Koleszterin 5,30 mmol/L * - 5,20 Triglicerid 1,56 mmol/L - 1,71 HDL koleszterin 1,16 mmol/L * 1,17 - LDL koleszterin 3,64 mmol/L * - 3,34 Húgysav 259 umol/L 155 - 357 Glükóz (fluoridos csõ) 5,1 mmol/L 3,7 - 6,0 Összfehérje 71,0 g/L 66,0 - 83,0 ----------------------------- Néhány napja: GOT (ASAT) 30 U/L - 35 GPT (ALAT) 43 U/L * - 35 Gamma GT (GGT) 27 U/L - 38 Totál bilirubin 24,6 umol/L * 5,0 - 21,0 C reaktív protein ultraszenzitív (hsCRP) 4,92 mg/L * 0,10 - 1,00 Monocita % 9,70 % * 2,00 - 8,00 A többi érték a referenciatartományban van. (Sajnos nem minden laborcsomagban ugyanazok a vizsgált paraméterek.) Azóta kímélem a gyomromat, zsír- és fűszerszegény ételeket eszem, alkohol semmi, koffein alig; egyszer volt egy napig émelygésem, fázékonysággal. Lehetséges, hogy a két hónappal ezelőtti, gyomorral kapcsolatos gyulladás még fennáll, illetve gyomorhurutnál valami komolyabb? Jelentkezem kivizsgálásra, de az Ön véleményét is szeretném olvasni erről a problémáról. Előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza fáradékonyság témában

A fázékonyság, magasabb pulzus, fáradékonyság hátterében érdemes pajzsmirigy-funkciót (TSH, T3,T4, anti-TPO) vizsgálni. Étel provokálta panasz esetén felmerül hisztamin-intolerancia lehetősége (ez DAO-szint vizsgálatával igazolható), ez a kórkép utóbbi gyomor-bélhurut után visszamaradhat. Első körben a magas hiosztamintartalmú ételek kerülését, bő folyadékfogyasztást valamint nyomelem- és vitaminpótlást javasolnék.

Kérdés: 2022. január 14., 13:16; Megválaszolva: 2022. január 14., 20:48
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorhurut, fennálló gyulladás?...
Epehólyag és egyéb problémák
Külső aranyér panasz
Amiláz kissé emelkedett
Üdvözlöm Kedves Doktornő/Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy a kissé emelkedett amiláz értékkel 130 U/L (feső határ 100U/L) kell e foglalkoznom?...
4 napja tartó hasmenés